Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se: tre platser där kriget är mest avgörande just nu – Jörgen Elfving, före detta överstelöjtnant förklarar. Foto: AFP/SVT

Tre platser längs fronten – så går kriget

Uppdaterad
Publicerad

Det har snart gått två år sedan Ryssland inledde den fullskaliga invasionen av Ukraina, men just nu är fronten relativt stillastående. Nu kan Ukraina tvingas bygga befästningar – vilket kan tolkas som ett potentiellt nederlag.

I förra veckan sa Ukrainas president Zelenskyj att man skulle börja bygga befästningar längs frontlinjen. Jörgen Elfving, före detta överstelöjtnant följer utvecklingen i kriget och menar att uttalandet indikerar att Zelenskyj erkänner att motoffensiven inte går som förväntat.

– Bygger man befästningar så är man beredd på att någonting kan hända, exempelvis att man misslyckas kapitalt med motoffensiven eller att ryssarna övergår till en förnyad offensiv, säger han.

Frusen frontlinje

Just nu rör sig fronten relativt lite och många befarar att kriget kan bli utdraget.

– Det är ingen större mått av dramatik eller intensitet möjligen kan det förklaras av vädret eller att förbanden inte är i ett fullgott skick efter att ha varit i frontlinjen ett längre tag, säger Jörgen Elfving.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.