Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Katarina Engberg, säkerhetspolitisk analytiker vid Svenska institutet för europapolitiska studier, Sieps. Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT, SVT

Tre tecken på att Ryssland förbereder ny mobilisering

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland förbereder för ännu en massiv militär mobilisering. Det påstår den ukrainska underrättelsetjänsten, som nu får medhåll från flera analytiker.

– Allt pekar på att Ryssland planerar en offensiv i Ukraina till våren, säger Katarina Engberg, säkerhetspolitisk analytiker och Rysslandskännare.

Så många som 500 000 ryska soldater kan komma att kallas in i en ny militär mobilisering i Ryssland, enligt Ukraina. Och beskedet kan komma snart – redan 15 januari.

Uppgifterna ses som ett tecken på att president Putin planerar en upptrappning i invasionskriget som nu pågått i knappt ett år.

”Planerar offensiv i vår”

Enligt Vadym Skibitsky, chef för Ukrainas underrättelsetjänst, är den förväntade mobiliseringen ett led i en utökad offensiv mot de östra och sydliga delarna av Ukraina i vår och sommar. Även president Zelenskyj har varnat:

”Det finns inga tvivel om att de ryska ledarna kommer att kasta in allt de har för att försöka vända utvecklingen i kriget, eller åtminstone skjuta upp sitt nederlag”, sa han nyligen.

Enligt Katarina Engberg, säkerhetspolitisk analytiker och senior rådgivare på Svenska institutet för europapolitiska studier, finns det flera tecken som tyder på en kommande kraftsamling i den ryska armén.

– Man talar inte bara om mer manskap utan ställer om industrin och uppmanar det ryska folket att sluta upp bakom hjältarna vid fronten. Allt pekar på att man planerar för en offensiv till våren, säger hon.

”Äter sig in i ryska samhället”

Den ryske försvarsministern Sergej Sjojgu sa den 21 december att Ryssland planerar att utöka sin armé med en tredjedel – till ett manskap på 1,5 miljoner. Dessutom har Kreml börjat tala om brister och förluster i kriget mot Ukraina – vilket inte hör till vanligheterna.

– Det är ett nytt sätt att tala om kriget på och det används för att vädja till ryssarna att ställa upp. Nu är det inte längre en specialoperation som ska skötas av någon annan än det ryska folket. Det här har börjat äta sig in i det ryska samhället.

Putin förnekar

Putin avvisar uppgifterna om mobilisering och har kallat det ”meningslöst”, framförallt eftersom Ryssland bara påstås ha kallat in hälften av de soldater som ingick i mobiliseringen i höstas.

Han förnekade planer på mobilisering även i fjol, innan han i september tillkännagav att man tänkte kalla in 300 000 rekryter i kriget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet