Samuel Willenberg, den siste överlevaren från dödslägret Treblinka i Polen, blev 93 år gammal. Foto: TT

Treblinkas sista överlevare har avlidit

Uppdaterad
Publicerad

Den sista överlevaren från Treblinka i Polen har avlidit, 93 år gammal. Samuel Willenberg var en av bara totalt 67 personer som överlevde det skoningslösa dödandet på ett av Nazitysklands mest ökända dödsläger.

Han har genom åren berättat hur han lyckades fly i samband efter ett större rymningsförsök i augusti 1943, bara några månader innan Treblinka stängdes ned.

– Vi trodde att vi skulle kunna bränna ned och förstöra dödsfabriken. Några av oss lyckades fly, men några stannade eftersom de inte hade någonstans att ta vägen på grund av sitt judiska utseende, sade Willenberg 2013 om sina minnen av hur han lyckades lämna Treblinka.

Willenberg har genom åren återvänt flera gånger till Treblinka, och uppmanat världen att aldrig glömma vad som pågick i dödslägret.

– Det här lämnar mig aldrig, det stannar i mitt huvud, sade han.

Undkom gaskammaren vid ankomsten

Tillsammans med cirka 6.000 andra judar anlände han med tåg till Treblinka i oktober 1942.

Efter att ha fått beskedet att de kommit till ett transitläger blev den då 19-årige Samuel Willenberg, tillsammans med alla de andra, ombedd att klä av sig för att få duscha innan resan skulle fortsatta.

För de allra flesta som tvingades dit tillsammans med Willenberg, från ghettot i den polska staden Opatów, slutade livet här. Nazisterna dödade cirka 900.000 personer i Treblinka mellan juli 1942 och oktober 1943. Samuel Willenberg blev aldrig en av dem.

Willenberg fick istället en arbetsuppgift när han kom till lägret. Nazisterna tvingade honom att ta hand om de ägodelar som tusentals människor lämnade ifrån sig innan de mötte döden i gaskamrarna.

Systrarna gasades ihjäl

Willenberg har bland annat berättat om de fruktansvärda minnena av att få reda på att hans systrar gått döden till mötes i Treblinkas gaskamrar.

– En dag såg jag min lillasysters kappa, en kappa som hon hade växt ur. Min mamma hade förlängt ärmarna med grönt sammetstyg. Det var så jag kände igen den, jag kan se det framför mig än i dag, sade Samuel Willenberg till BBC, i augusti 2013.

De flesta av nazisternas vakter som jobbade på Treblinka har aldrig ställts inför rätta, enligt BBC. Kommendanten Franz Stangl dömdes 1970 till livstids fängelse, och dog efter mindre än ett år att han spärrats in.

Verksam som konstnär i Israel

Efter kriget flyttade Samuel Willenberg till Israel, där han blev besiktningsman och gifte sig 1950. Som pensionär var han verksam som konstnär och skapade flera skulpturer som handlade om förintelsen.

Runt sex miljoner judar dödades i förintelsen. Nu har den siste överlevaren från Treblinka avlidit, 93 år gammal – men Samuel Willenbergs vädjan om att aldrig glömma vad som verkligen hände lever vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.