Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför vill staden tredubbla parkeringsavgiften för SUV:ar: ”Allt fler astmatiker hamnar på sjukhuset på grund av föroreningar” Foto: Reuters

Tre gånger dyrare parkeringsavgift för SUV:ar i Paris

Uppdaterad
Publicerad

Att parkera med en SUV i Paris kan bli en dyr historia. Staden har nämligen fattat ett beslut att göra parkeringsavgiften för stora bilar tre gånger dyrare – något som väckt starka reaktioner.

– Livet med barn kostar mycket, det kommer helt enkelt bli för dyrt, säger Parisbon Laure Picard.

Den franska huvudstaden höll på söndagen en folkomröstning gällande en höjning av parkeringsavgifter för stora bilar. Förslaget, en tredubbling av parkeringsavgiften, gick igenom med 55 procent av rösterna. Valdeltagandet var dock lågt och endast 5,7 procent av de röstberättigade dök upp för att rösta, enligt The Guardian.

Beslutet innebär att bilar som väger över 1,6 ton kommer att behöva betala 18 euro, eller cirka 200 kronor, i timmen för att parkera i centrala Paris. Även elbilar som väger över 2 ton omfattas av den nya bestämmelsen.

Parisbor och särskilda yrkesgrupper kan dock slippa de högre avgifterna, enligt TT.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.