”Trollfabrik” i St Petersburg. Foto: TT

Rapport visar: Ryska trollen ignorerade hemliga order från moderlandet

Publicerad

Ryska trollfabriker beskrivs ofta som ett väloljat påverkansmaskineri som avgjort det amerikanska presidentvalet. Kanske är det dags att justera den uppfattningen.
I samband med att amerikanska justitiedepartementet väckte åtal framkom det att trollfabriken visserligen haft tydliga uppdrag om vem och vilka de ska attackera – men att de i hög grad inte följt sina order.

Amerikanska justitiedepartementet åtalar en rysk kvinna som misstänks ha skött administrationen i en rysk trollfabrik, något som SVT Nyheter tidigare rapporterat om.

I samband med att åtalet gjorts offentligt visar ny information på hur operation ”Lakhta” sköttes för att maximera genomslaget.

Troll ignorerar ryska direktiv

I en instruktion från S:t Petersburg som offentliggjorts i åtalet ser man att de har skickat ut tydliga instruktioner till trollfabriken om hur man ska beskriva den numera döde republikanske senatorn John McCain som en förvirrad bondläpp som ”tappat det”.

Men DRF Lab – som kartlagt trollfabrikens aktivitet på Twitter – noterar att man påfallande ofta inte tycks intresserad av att följa direktiven från S:t Petersburg.

Till SVT Nyheter beskriver skribenten och nätsäkerhetsexperten Ben Nimmo hur nättrollen med all sannolikhet inte ”trivdes på jobbet”, och att det kan ha varit anledningen till att de inte följt instruktionerna.

– Vi vet att de tidiga trollen, de som var verksamma runt 2013, inte direkt njöt av arbetet och tog en massa genvägar. Det är möjligt att situationen varit likadan också denna gång. Trollkontona var till största del automatiserade, de använde automatiseringsservicen IFTTT för att kontrollera sina postningar. Automatiserade konton producerar vanligtvis inte egenproducerat författat innehåll, säger Nimmo.

Trollen kanske flyttar från Twitter

Kan andra slutsatser dras från detta?

– Detta skulle också kunna antyda att trollen flyttar bort från Twitter, mot andra plattformar. Det intressanta med detta är hur tidigt i leken trollfabrikens produktion nådde sin topp – detta hände redan sent 2014, eller tidigt 2015. Detta var främst ryskspråkigt material, relaterat till konflikten i Ukraina. Viktigt att påpeka att trollfarmens första mål var den ryska oppositionen, avslutar han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer