Foto: TT

Rysk kvinna anklagas för att ha försökt påverka USA-val

Uppdaterad
Publicerad

En rysk kvinna med kopplingar till så kallade ”trollfabriker” åtalas för att ha försökt påverka det amerikanska mellanårsvalet. Det är första gången som USA:s justitiedepartement officiellt anklagar en utlänning för att påverka ett mellanårsval.

Kvinnan anklagas för att ha skött ekonomin åt ”Projekt Lakhta” som försökt påverka det amerikanska politiska systemet bland annat genom desinformation, rapporterar flera amerikanska medier.

Enligt åklagaren har personerna bakom ”Projekt Lakhta” försökt påverka valet genom att sprida desinformation kring politiska frågor där det råder polarisering i samhället, exempelvis invandring, vapenfrågan och nationalsångsprotesterna i NFL.

Mellanårsval i USA 2018

Amerikanska myndigheter uppger samtidigt att man inte har några bevis för att påverkanskampanjen har lyckats.

”Putins kock” står för finansieringen

Bakom ”Projekt Lakhta” står den ryska oligarken Jevgenij Prigozjin, känd som ”Putins kock”, enligt Washington Post, som hänvisar till domstolshandlingar.

Tidigare i år anklagades han, tillsammans med tolv andra ryssar, för att ha försökt påverka presidentvalet 2016.

Anklagelserna mot kvinnan kommer strax efter att amerikanska myndigheter varnat för att man var orolig för ”pågående kampanjer” från Ryssland, Kina och Iran för att påverka det kommande mellanårsvalet och valet 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mellanårsval i USA 2018

Mer i ämnet