Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Joy Mascher från East Palestine i Ohio har drabbats av utsläppet. Foto: Ronald Verhoeven/SVT

Trots döda fiskar och oro: ”Ni kan dricka vattnet”

Uppdaterad
Publicerad

Nästan två veckor efter att ett tåg spårat ur intill den lilla orten East Palestine, Ohio, så lovar nu guvernören att såväl luft som vatten är säkert. Uttalandet kommer efter veckor av oro för farliga kemikalier som dödat fiskar och gett människor utslag.

2 000 av East Palestines knappt 5 000 invånare tvingades evakuera sina hem när tåget lastat med bland annat farliga kemikalier spårade ur i början av februari. Ohios guvernör Mike Dewine uppgav på en presskonferens under fredagen att tester som gjorts inte visat på farliga nivåer av kemikalier i stadens vattensystem eller i luften.

– Vi fortsätter övervaka luften och vattnet. Idag har vi testat luften i 500 hem. Hittills har vi inte haft några utslag för kontaminering. Luften är ren, vattnet är rent, säger Mike DeWine (R).

Människor med egna brunnar uppmanas fortfarande att inte dricka vattnet innan de fått bekräftat att deras vatten är rent.

Cancerogena ämnen

11 av de urspårade vagnarna innehöll giftiga substanser. I fem av dem transporterades det  cancerogena ämnet vinylklorid som används vid framställning av många plastprodukter som används inom vården. På grund av risken för en mycket stor explosion valde de ansvariga att släppa ut vinylklorid i ett dike intill där kemikalien brändes upp. Det mörka molnet syntes många mil därifrån och även från luften.

Senaste veckorna har vittnesmål kommit om flera barn som börjat blöda näsblod, människor som fått utslag och en doft av kemikalier som sticker i såväl hals som näsa. Vittnesmål om hönor, rävar och andra djur som dött efter tågolyckan har inte bekräftats av myndigheter, däremot uppges omkring 3.500 fiskar ha dött i bäcken som går igenom East Palestine, grund av kontaminerat vatten.

Myndigheterna har medgett att vattnet varit kontaminerat nära platsen för tågolyckan,  testat vattenkvaliteten, men man uppger att man isolerat det kontaminerade vattnet och istället leder rent vatten förbi.

Tågbolaget Norfolk Southern har skänkt omkring 250.000 kronor till East Palestine och erbjudit invånare 10.000 kronor som plåster på såren för olyckan. Men många medborgare uppger att det varit svårt att få svar från bolaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.