Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s Samir Abu Eid går igenom utmaningarna för protesterna i Iran och varför regimen i nuläget sitter säkert. Foto: SVT/TT/AP

Trots protesterna – därför sitter Irans regim så säkert

Uppdaterad
Publicerad

Vid en snabb anblick över nyhetsrubrikerna kan man få uppfattningen att den senaste tidens protester sveper över Iran med sådan kraft att regimen snart kommer falla. Men riktigt så enkelt är det inte.

– Den iranska regimen har en omfattande säkerhetsapparat för att bekämpa all form av missnöje och se till att Ayatollahn och regimen sitter säkert, säger SVTS: korrespondent Samir Abu Eid.

I städer och byar över hela Iran pågår de protester som bröt ut efter 22-åriga Mahsa Aminis våldsamt greps och senare avled. Och protesterna har den senaste tiden intensifierats. Men än så länge är de för små för att på riktigt hota regimen, menar Samir Abu Eid.

– Under den islamiska revolutionen 1979 så var det miljoner människor som var ute på gatorna, och det har vi ännu inte sett.

Se SVT:s korrespondent Samir Abu Eids analys kring utmaningarna för protesterna i Iran i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.