Tusentals trotsade polisens avrådan från att samlas för en manifestation på Rådhusplatsen i Oslo under måndagskvällen. Foto: Geir Olsen/NTB/TT

Prideevenemang hålls i Norge – trots avrådan

Uppdaterad
Publicerad

Den norska polisen avråder prideorganisationer över hela landet från att anordna parader eller andra evenemang efter dådet i Oslo i helgen. Flera har valt att hörsamma uppmaningen och ställa in sina planerade aktiviteter, men vissa väljer att trotsa polisen.

– Lojaliteten till queera är viktigare än uppmaningen från polisen, säger Mirjam Bjerkenes vid Haugaland pride till NRK.

Motivet bakom helgens dåd är ännu inte klarlagt, men eftersom skottlossningen ägde rum utanför en välkänd gayklubb har det både inom och utanför hbtq-rörelsen tolkats som ett hatbrott. Därför har viljan att manifestera mot våld och hot riktat mot gruppen varit stark, så pass stark att flera tusentals trotsade polisens avrådan från att mötas i centrala Oslo under måndagskvällen.

Och på andra håll i landet verkar arrangörer uppfyllas av samma känsla. Margrethe Møllevik, som representerar Mo i Rana Pride, var själv i Oslo under måndagen och har inga planer på att avlysa kvällens lokala parad.

Inte orolig för säkerheten

– Jag vägrar att gömma mig i min egen stad på grund av den jag är, säger hon till NRK.

Även i Haugaland tänker prideorganisatörerna trotsa polisens uppmaning. Ledaren för prideorganisationen, Mirjam Bjerkenes, uppger för det norska public servicebolaget att hon inte är orolig för säkerheten inför dess parad, som också äger rum under tisdagkvällen.

I Sandefjord, några mil söder om Oslo, blir det däremot ingen. Arrangörerna meddelar att de kommer att följa polisens uppmaning, ”men komma tillbaka ännu starkare”, enligt VG. Samma sak gäller i Kristiansand där den lokala prideorganisationen planerade en manifestation för tisdagskvällen.

Polisen: Hypotesen har stärkts

Vid fyratiden på tisdagen hade ledningen i totalt fyra polisdistrikt valt att följa den nationella polischefen Benedicte Bjørnlands uppmaning om att ställa in pridearrangemang. Anledningen är den förhöjda hotnivån efter dådet, som kan ha ett hatmotiv. I ett inlägg på Facebook skriver Oslopolisen att den beklagar avrådan från att mötas med tanke på att behovet att samlas efter dådet tycks vara stort.

Samtidigt är omständigheterna kring dådet inte helt klarlagda och hypotesen kring ett eventuellt hatbrott mot just hbtq-rörelsen har dessutom stärkts, enligt polisen. Vad som ligger bakom de förstärkta misstankarna framgår inte och när SVT Nyheter kontaktar polisen vill presstalespersonen inte utveckla vad som menas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.