Trudeau inför nödlag mot coronaprotesterna

Uppdaterad
Publicerad

Kanadas premiärminister Justin Trudeau inför undantagslagar för att stoppa de senaste veckornas omfattande protester mot coronarestriktonerna, det meddelade han på en presskonferens idag.

De ovanliga åtgärderna införs för att underlätta hanteringen av coronaprotesterna i Ottawa, som resulterat i stängda gränsövergångar och en stad som står helt still.

– Blockaderna skadar vår ekonomi och är en fara för allmänheten. Vi kan inte, och kommer inte låta dessa illegala och farliga aktiviteter fortgå, sade premiärministern under en presskonferens på måndagskvällen.

Undantagslagarna kommer att gälla under en begränsad tidsperiod och i endast i några enskilda regioner. Beskedet kommer efter att gränsbron mellan Detroit i USA och Windsdor i Kanada kunnat öppnas.

Justin Trudeau underströk att regeringen ser åtgärderna är en sista lösning mot de tre veckor långa lastbilsblockaderna. Kanadensisk militär kommer inte att kallas in för att upplösa protesterna.

Lastbilsprotester

I mer än två veckor har hundratals, ibland tusentals, demonstranter i lastbilar och andra fordon täppt till gatorna i Ottawa och blockerat gränsövergångar i protest mot bland annat de vaccinkrav som gäller för kanadensiska lastbilschaufförer.

De senaste dagarna har Trudeau sagt ”alla alternativ finns på bordet” för att få stopp på protesterna, inklusive att åberopa undantagslagar, som ger regeringen breda befogenheter att återställa ordningen.

Vapenbeslag

Beslutet kommer även samtidigt som kanadensisk polis meddelar att en stor mängd vapen beslagtagits i Alberta, i samband med en protest mot pandemirestriktionerna. Vapnen hittades i lastbilar, nära amerikanska gränsen i södra Alberta. 13 personer har arresterats i samband med fyndet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.