USA:s president Donald Trump och justitieminister Jeff Sessions. Arkivbild. Foto: TT

Trump ångrar val av Sessions: ”Extremt orättvist”

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump säger i en intervju att han ångrar valet av Jeff Sessions som justitieminister eftersom han inte deltar i ryssutredningen.

Om Trump hade vetat detta hade han valt någon annan, säger han i The New York Times.

– Hur tar du ett jobb och sedan förklarar dig jävig? Om han hade sagt sig vara jävig före jobbet hade jag sagt, ”Tack Jeff, men jag kommer inte att välja dig”, säger Trump.

Trump och Ryssland

– Det är extremt orättvist, och det är ett milt använt ord, för presidenten.

Mer kritik

Sessions rådgav Trump under stora delar av valrörelsen. Men på grund av egna möten med Rysslands USA-ambassadör Sergej Kisljak, som han inte berättade om i den senatsutfrågningen som föregick hans godkännande som minister, har han sagt att han inte kommer att vara inblandad i utredningen om ryska kopplingar till presidentvalet.

Trump kritiserar också Sessions vittnesmål i juni i senatens underrättelseutskott, som utreder ryssfrågan, och säger att han gett ”några dåliga svar”.

Justitieminister Jeff Sessions tillbakavisade i förhöret starkt att han på något sätt skulle ha varit inblandad i några utländska försök att blanda sig i valkampanjen, och kallade det ”en skrämmande och avskyvärd lögn”.

LÄS MER: Nyckelspelarna i senatsförhören om Ryssland

Svarade inte

Han pressades av flera senatorer på detaljer om hans diskussioner med Trump men vägrade svara med hänvisning till sekretess.

– Jeff Sessions gav några dåliga svar. Han gav svar på enkla frågor som borde kunnat få enkla svar, men som inte fick det, säger presidenten i tidningsintervjun.

Trumps första tid vid makten har överskuggats av relationen till Ryssland.

I intervjun kommenterar Trump också sitt ”andra samtal” med Rysslands president Vladimir Putin under G20-mötet i Tyskland. Det varade i omkring 15 minuter, säger Trump, och de två pratade mest om ”trevligheter” men även adoptioner.

Bakgrund: Trump och Ryssland

Trumps första tid vid makten har överskuggats av ryssfrågan.

USA:s underrättelsetjänster har pekat ut ryska hackare för inblandning i fjolårets valrörelse och många undrar om det var till presidentens fördel – och om viss aktivitet skett i maskopi med Trumps kampanj.

Flera utredningar pågår i såväl kongressens, FBI:s och olika underrättelsetjänsters regi.

Trumps nationelle säkerhetsrådgivare Michael Flynn, som haft uppdrag i Moskva, tvingades avgå sedan han ljugit för vicepresidenten om sina kontakter med Rysslands USA-ambassadör Sergej Kisljak.

Även justitieminister Jeff Sessions träffade ambassadören i fjol, och har därför sagt att han inte kommer att vara inblandad i utredningen om ryska kopplingar till presidentvalet. Även Jared Kushner, Trumps rådgivare och svärson, har haft möten med Kisljak före maktskiftet.

Bland annat Kushner och Trumps son, Donald Trump jr, träffade förra året i Trump Tower i New York en rysk jurist med koppling till Rysslands regering, sedan Trump jr fått ett erbjudande om komprometterande uppgifter om den demokratiska rivalen Hillary Clinton.

I maj avskedade Trump FBI-chefen James Comey, och sade senare att det hade med ”Rysslandsgrejen” att göra. Enligt Comey bad presidenten honom ”släppa” utredningen av Flynn.

Senare i maj utsåg vice justitieminister Rod Rosenstein den tidigare FBI-chefen Robert Mueller till särskild åklagare med ansvar för Rysslandsutredningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump och Ryssland

Mer i ämnet