Foto: TT

Trump ber Kina utreda familjen Biden

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump har nu uppmanat Kina att utreda familjen Biden, fast denna gång framför rullande tv-kameror. Samtidigt riskerar Trump riksrätt för att ha bett Ukraina om samma sak.

– Ingen vet hur man ska hantera det här, säger Carina Bergfeldt, SVT:s utrikeskorrespondent.

När president Trump i dag mötte pressen sa han att han tycker att Kina ska utreda om den tidigare vicepresidenten Joe Bidens son, Hunter Biden, har begått några oegentligheter i landet. Samtidigt samlar demokraterna kraft för att ställa Trump inför riksrätt efter att det framkommit att han bett Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att låta utreda Hunter Biden för korruption.

Carina Bergfeldt är SVT:s utrikeskorrespondent i USA. Hon säger att situationen är märklig.

Trump hotas att ställas inför riksrätt
Carina Bergfeldt på plats i New York under Greta Thunbergs tal Foto: Andreas Zernell, SVT

– Jag tror många inte vet hur man ska hantera det här. Demokraterna och republikanerna ser världen på olika sätt men det här blir en speciell situation när står Trump rakryggad framför kamerorna och säger samma sak igen, säger hon.

Anklagelserna om samtalet med Ukraina

Anklagelserna mot Trump gällande Ukraina handlar om att han i ett telefonsamtal ska ha bett president Zelenskyj om en tjänst, nämligen att utreda Hunter Biden för korruption. Hunter Biden har varit involverat i ett ukrainskt företag som det riktats anklagelser om oegentligheter mot.

Det finns ingen rapport om att Trump ska ha ställt ett motkrav på Zelenskyj för en utredning. Men att Trump bad om en tjänst, samtidigt som han höll på stora försvarsanslag som USA lovat Ukraina, ser demokraterna som en allvarlig överträdelse.

– Republikanerna menar att det här är trams, de tycker att man ska ta Trump på orden och att det inte handlar om något quid pro quo, förklarar Carina Bergfeldt.

Quid pro quo är en latinsk term som betyder ungefär ”något för något” det vill säga att tjänster kräver en motprestation.

Biden i Kina

Trumps grund för dagens uttalande om Kina handlar troligen om en resa som Joe och Hunter Biden gjorde under 2013, när Joe Biden var vicepresident. Under ett besök i Kina ska Hunter Biden ha träffat kinesiska banktjänstemän för att öppna en fond. Det skriver NBC News.  

Det finns likheter i dagens uttalande från Donald Trump med de han sa framför pressens kameror under sin valkampanj under valet 2016. Då uppmanade han Ryssland att leta rätt på sin motståndare Hillary Clintons försvunna mejl.  

– Det är samma sak här och det kan komma att avfärdas som ett skämt. Men det är väldigt annorlunda att vara president eller bara kandidat, säger Carina Bergfeldt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump hotas att ställas inför riksrätt

Mer i ämnet