Här är de tre uppgifterna i nya boken ”Peril” som skakar USA. Se Trumps svar – och USA-kännaren Andreas Utterström förklara i klippet. Foto: Erik S. Lesser/EPA

Experten: Tre uppgifter i nya Trump-boken som skakar USA

Uppdaterad
Publicerad

Det framkommer hittills okända detaljer om kärnvapen under Trump-administrationen i den nya boken ”Peril”.

Det menar USA-kännaren Andreas Utterström som gästar Morgonstudion.

– Det jag tycker är mest spännande är att se hur Trump och andra som blir kritiserade i boken kommer att reagera, säger han.

Den nya boken ”Peril”, som betyder fara på svenska och är skriven av journalisterna Bob Woodward och Robert Costa, har skapat stora rubriker trots att den ännu inte kommit ut. USA-kännaren Andreas Utterström menar att det framförallt är nya uppgifter om kärnvapenhantering som framkommit i boken.

I centrum för historien står USA:s försvarschef Mark Milley. I en del av boken beskrivs ett samtal mellan honom och demokraternas ledare i kongressen, Nancy Pelosi, i januari där de båda uttryckte oro för att Trump skulle kunna göra något dumt.

– Milley sa då att han lovade att följa rutinerna, underförstått, vi ska se till så att Trump inte gör något dumt, säger Andreas Utterström.

Hörde av sig till Kina

En annan incident som beskrivs i boken är att Milley ska ha samlat högt uppsatta militärer för att gå igenom vad som skulle hända om USA ska använda kärnvapen. En tredje detalj som vållat uppmärksamhet är hur försvarschefen under radarn hörde av sig till sin motsvarighet i Kina.

– Han sa ungefär: Jag förstår att det verkar som att vi inte har kontroll här, men det är ”business as usual” och vi kommer inte låta någonting hända. Han sa även att om Trump skulle få för sig att gå till attack mot Kina då kommer jag att varna dig innan, säger Utterström.

Trump har reagerat på den nya boken med ilska och har förnekat att han hade planer på att bomba Kina. Han har även sagt att om uppgifterna om Milleys samtal med den kinesiska generalen stämmer så är det förräderi.

– Milley kom med ett uttalande där han inte sa om det som står i boken är sant eller inte, men han har inte dementerat, säger Utterström.

USA:s nuvarande president Joe Biden har uppgett att han har fortsatt förtroende för Mark Milley.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.