Donald Trump. Arkivbild. Foto: Frank Franklin II/AP/TT

Trump betalar miljardborgen – samtidigt fått ”gag order”

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump har betalat borgenssumman på 175 miljoner dollar efter att ha befunnits skyldig till att ha övervärderat sina fastigheter. Själv tillbakavisar han anklagelserna.

”Det här är precis vad crooked Joe vill. En häxjakt”, skriver Trump.

Expresidenten ålades ursprungligen att betala 464 miljoner dollar, men efter att ha överklagat sänktes beloppet förra veckan av en överklagandedomstol i New York.

Nu har Trump betalat in borgenssumman på 175 miljoner dollar, motsvarande knappt 1,9 miljarder svenska kronor. Det skriver expresidenten själv i ett inlägg på plattformen Truth Social där han tillbakavisar anklagelserna mot sig.

”Det har inte skett något brott och ingen har tagit skada. Det har bara varit framgång och och GLADA BANKER. Det här åtalet är påhittat av bedragare för att störa i valkampanjen” skriver Trump.

Domare fann honom skyldig i februari

Det efter att en domare i februari slog fast att Trump, hans söner och andra uppsatta personer i hans bolag övervärderat sina fastigheter för att få billigare lån och där med skattelättnader. Något som han har överklagat.

Om bedrägeridomen mot Trump står sig kommer han dock tvingas betala hela ursprungsbeloppet plus ränta.

Får även en ”gag order”

Under måndagen kom även beslut i ett annat rättsfall i vilket domstolen beslutade att Trump inte får uttala sig om dottern till den ansvarige domaren.

Beslutet, en så kallad ”gag order”, kommer kort efter att Trump gjort ofördelaktiga uttalanden om domaren Juan Merchans dotter på sociala medier.

Rättegången rör bland annat utbetalningar via Trumps före detta advokat och fixare Michael Cohen till porrskådespelaren Stormy Daniels, med kravet att hon skulle hålla tyst om en sexuell relation med Trump.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.