Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se det omtalade klippet. Foto: Truth Social

Trump anklagas för att mana till våld – postade bild på bakbunden Biden

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump delade i helgen ett klipp som innehåller en avbildning där Joe Biden bakbundits och slängts på ett pickup-flak.

Demokrater tycker att det är en tydlig uppmaning till våld. Republikaner tycker att det är demokraterna som är de våldsamma.

Kontroversen tog sin början på fredagen när USA:s expresident Donald Trump delade ett inlägg på sin sociala medie-plattform Truth social. I inlägget syns en video på en bil, täckt av amerikanska flaggor och texten ”Trump 2024”, samt en bild på en bakbunden president Joe Biden.

Att Trump delade videoklippet har kritiserats i starka ordalag av Bidens kampanjteam.

USA-val 2024

– Trump manar regelbundet till politiskt våld och det är hög tid folk tar honom på allvar, skrev Michael Tyler, talesperson för Bidens kampanj, i ett svar till CNN.

Steven Cheung, talesperson för Trumpkampanjen, understryker att bilden satt på en bil som åkte på motorvägen.

– Demokrater och galna dårar har inte bara manat till förkastligt våld mot president Trump och hans familj, de har också riktat rättssystemet mot honom, fortsätter Steven Cheung i sitt skriftliga svar till CNN.

”Blodbad” och ”Proud boys”

Enligt Bidens kampanjteam är det här bara det senaste av flera uttalanden som uppmanar till våldsamt beteende.

– Det här är den sortens skräp man lägger upp när man manar till ”blodbad” och säger åt Proud boys att ”avvakta och vara beredda”, fortsatte Michael Tyler.

Han hänvisar dels till incidenten tidigare i mars då Trump i ett tal sade att det lär bli ett ”blodbad” om han inte vinner valet. I efterhand förtydligade Trump att han menade att det skulle bli ett blodbad för den amerikanska bilindustrin, men uttalandet har kritiserats från flera håll för att uppmana till våldsamheter likt stormningen av kongressen den 6 januari 2021.

Tyler anspelar också på när Trump i september 2020 uppmanade medlemmar ur den högerextrema hatgruppen Proud boys att ”stand back and stand by”, alltså att ”avvakta och vara beredda”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet