Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Statsminister Ulf Kristersson (M) är kritisk till Trumps uttalande vid ett valmöte i South Carolina tidigare i år: ”Finns en uppenbar risk att det springer Putins ärenden”. Foto: SVT/TT, Erik S. Lesser

Kristersson kritisk till Trumps utspel – ”bara, bara dåligt”

Uppdaterad
Publicerad

Trumps uttalande om att inte försvara vissa Natoländer har oroat flera tunga europeiska ledare.

Rädslan finns att andra länder uppfattar Natos försvar som svagt, menar man.

– Risken är uppenbar att man springer Putins ärenden, säger Ulf Kristersson i SVT:s 30 minuter.

Vid ett valmöte i South Carolina hotade Donald Trump med att USA inte kommer att försvara Nato-länder som inte betalar tillräckligt för sin militär. Enligt Trump skulle Ryssland få göra ”vad fan de vill” med ett sånt Nato-land.

Utspelet har väckt mycket kritik, som statsminister Ulf Kristersson (M) nu stämmer in i.

EU-val 2024

Kristersson säger i SVT:s 30 minuter att den retoriken Donald Trump använde sig av ”riskerar att försvaga” länken mellan Europa och USA.

– Kopplingen mellan oss, den transatlantiska länken, är extremt viktig. Den retoriken skickar osäkerhetssignaler om att bandet som funnits under hela Natos existens skulle vara i fara, säger Ulf Kristersson.

”Springer Putins ärenden”

Flera EU-ledare har uttryckt sig i skarpa ordalag efter Trumps uttalande i början av februari i år. Tysklands förbundskansler, Olaf Scholz, kallade utspelet för ”farligt, och enbart i Rysslands intresse”.

Och han får medhåll av Ulf Kristersson.

– Risken är helt uppenbar att det springer Putins ärenden. Om andra länder, framför allt Ryssland, skulle ges intrycket att Natos gemensamma försvar inte håller så är det bara, bara dåligt, säger han.

Kan vara del i valkampanj

Men Ulf Kristersson vill också lyfta fram att det uppskruvade tonläget kan härledas till en begynnande valkampanj i USA.

– Jag tycker ändå att man ska ha is i magen. Det är viktigt att understryka den europeiska försvarsviljan, och vår systematiska vilja att samarbeta med USA, säger han.

Se 30 minuter på SVT Play 19.30 eller i SVT 2 klockan 22.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet