Trump: ”Vit makt-förespråkare är kriminella”

Uppdaterad
Publicerad

President Donald Trump fördömer vit makt-rörelser i ett tal på måndagen. Han har tidigare fått hård kritik för att ha sagt att ”många sidor” bär skulden för helgens våldsamheter i Charlottesville, USA.

Efter mycket kritik och lång väntan fördömer USA:s president Donald Trump de högerextrema personer som demonstrerade i Charlottesville, Virginia, i helgen.

– Rasism är ondska och de som begår våldsamheter i dess namn är kriminella och ligister, inklusive KKK, nynazister, vit makt-förespråkare och andra hatgrupper som är motbjudande för allt som vi håller kärt som amerikaner, sade Trump från Vita huset.

”Möter kriterierna för terrorism”

Trump har fått hård kritik för sin tidigare kommentar om helgens attack när en kvinna dog och fler än 30 personer skadades efter att en bil kört in i en folkmassa. Då sa presidenten att ”många grupper” bär skulden för de våldsamheter som utbröt under en vit makt-demonstration som möttes av motdemonstranter.

LÄS MER: Misstänkte Carlottesville-mördaren i nynazistisk demonstration

Justitieminister Jeff Sessions säger att dådet betraktas som ”inhemsk terrorism”, något Trump inte har uttalat sig om.

En 20-åring som körde bilen står åtalad för dråp. Även två poliser dog när en helikopter som deltog i arbetet under demonstrationerna kraschade.

Mäktig vd hoppade av

Presidentens tidigare agerande fick också vd:n för läkemedelsjätten Merck, Kenneth Frazier, att hoppa av sitt uppdrag i en av Trumps expertgrupper.

Frazier, en av USA:s mäktigaste afroamerikaner, skrev i ett uttalande att ”USA:s ledare måste hedra våra grundläggande värderingar genom att tydligt avvisa hat och trångsynthet som strider mot det amerikanska idealet att alla människor skapas lika.”

Trump svarade med en tweet – ”Nu när Ken Frazier från Merck hoppat av har vi mer tid att sänka rövarpriser på läkemedel”.

LÄS MER: Trump fördömde inte högerextrema – får kritik från båda håll

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.