Donald Trump skyller upploppen på lokala demokraters oförmåga att hålla ordning. Joe Biden utmålar sig som kandidaten som kan överbrygga motsättningar. Foto: Win McNamee, Scott Olson, AFP / TT

Trump försvarar 17-åringens agerande

Uppdaterad
Publicerad

Upploppen och plundringen sker i demokratledda städer, hävdar president Donald Trump – medan Demokraternas presidentkandidat Joe Biden understryker att oroligheterna sker under Trumps presidentskap. Frågan kan komma att dominera under USA:s valrörelse.

USA:s president Donald Trump valde på en presskonferens i måndags att försvara den 17-åring som sköt ihjäl två personer under kravaller i Wisconsin. Något som väcker avsky hos vissa och sympatier hos andra.

– Han försökte komma bort från dem. Och sedan föll han och de attackerade honom mycket våldsamt. Det är under utredning. Men jag antar att han var i en väldigt svår knipa, han skulle säkert ha blivit dödad, säger Trump.

Presidentvalet i USA 2020

Spelar presidenten i händerna

Den senaste tidens oroligheter i Portland i Oregon och Kenosha i Wisconsin spelar presidenten i händerna. Det sistnämnda började med ilska över de sju polisskott som svårt skadade svarte Jacob Blake och eskalerade snabbt till bränder och plundring.

Både Kenoshas stad och län styrs av demokrater, ledare som har anklagats för passivitet under upploppen. Det var först när president Trump skickade dit nationalgardesförstärkning och federal polis som läget blev lugnare.

Ska utrota ”ras-, köns- och inkomstrelaterade orättvisorna”

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden ser däremot på det hela med andra ögon.

”Han vill inte ens ta avstånd från en av sina anhängare som anklagas för mord”, säger han i ett uttalande.

Till skillnad från vad Trumpkampanjen påstår har Biden kraftigt fördömt våldsamheterna och plundringen i upploppshärjade städer som brott som ska lagföras. Ett av hans främsta vallöften är att utrota de ”ras-, köns- och inkomstrelaterade orättvisorna” i rättsväsendet.

Biden, som i primärvalen fick brett stöd från svarta, hävdar att han är den som kan bygga broar mellan fredliga demonstranter, lokala ledare och polisväsendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet