Arkivbild. Foto: TT

Trump försvarar Ukraina-samtal om Biden

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump försvarar sitt telefonsamtal med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj om den demokratiske presidentaspiranten Joe Biden.

– Det är väldigt viktigt att tala om korruption, säger Trump på måndagen.

Donald Trump ska enligt källor till flera amerikanska medier ha bett Zelenskyj att utreda korruptionsrykten om Joe Bidens son, Hunter Biden, som har suttit i styrelsen för ett ukrainskt gasbolag. Trump anklagar också Joe Biden för att ha satt press på Ukrainas regering för att skydda sonen.

Utredningen ska ha varit ett krav för fortsatt militärt stöd från USA till Ukraina.

Trump hotas att ställas inför riksrätt

Rapporteringen har fått en del demokrater att åter tala om att ställa presidenten inför riksrätt. När Trump träffade journalister på måndagen sa han att han inte tar det pratet på allvar, och försvarade samtalet med Zelenskyj.

– Det är väldigt viktigt att tala om korruption, sa Trump.

Trump bekräftade under en pressträff på söndagen att de två presidenterna diskuterat korruption och att Trump då sagt att han inte ville att personer som Joe Biden och hans son Hunter Biden bidrar till korruptionen i Ukraina. Enligt Trump bestod samtalet dock till största del av gratulationer till Zelenskyj som då var nyvald president.

Ukrainas utrikesminister Vadym Prystayko har förnekat att Zelenskyj skulle ha känt sig pressad under samtalet och en av Zelenskyjs medarbetare garanterar att alla utredningar i Ukraina kommer genomföras på ett transparent sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump hotas att ställas inför riksrätt

Mer i ämnet