Foto: TT.

Trumps ton mot Kuba hårdnar

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska presidenten Donald Trump river upp det historiska Kubaavtalet. Som väntat innebär det bland annat åtstramningar och restriktioner för affärsresor till landet.

Donald Trump rev i dag upp det historiska avtalet mellan USA och Kuba som den föregående amerikanska presidenten, Barack Obama, förhandlat fram. I ett tal i Miami inför bland annat tunga namn inom den kubanska diasporan tillkännagav Trump sin administrations inställning till Kuba.

LÄS MER: Trump väntas strama åt förbindelser med Kuba

Trumps tal var hårt kritiskt mot den kubanska regeringen, som han menar förtrycker befolkningen på Kuba. Han sa bland annat att det avtal som Barack Obama skrev med Kuba kommer att upphöra omedelbart.

Uppmanar Kuba släppa politiska fångar

Han uppmanade även den kubanska regeringen att släppa alla politiska fångar, hålla fria och demokratiska val och att komma fram till ett nytt avtal med USA – ”som gynnar både det kubanska och amerikanska folket”.

LÄS MER: Trump hotar riva upp Kuba-avtal

Under talet nämnde Trump flera tunga namn inom den kubanska diasporan i USA, bland annat Martha Beatriz Roque, som suttit i fängelse i Kuba på grund av hennes kritik mot Castroregimen. Roque kom upp på scen och sa några ord, på uppmaning av president Trump.

”Å alla kubaners vägnar vill jag säga tack,” sa Roque till Trump.

Inresor begränsas

Bland de praktiska förändringarna finns begränsningar av amerikaners inresor till Kuba. Sedan två år tillbaka godkänns inresa till Kuba med hänvisning till tolv olika bestämmelser.

LÄS MER: Obama skriver historia i Kuba

Förutom turistresor, öppnade bestämmelserna upp för affärsresor. Nu begränsas de affärsresor och handelsförbindelser som anses vara bundna till den kubanska militärens affärsverksamhet.

– Att häva handels- och resesanktionerna mot Kuba hjälper inte det kubanska folket utan berikar bara den kubanska regeringen, sa Trump i sitt tal.

Ambassaden hålls öppen

Trump konstaterar också att sanktioner kommer att behövas till dess att Kuba släpper sina politiska fångar. USA:s ambassad i Kuba kommer att fortsätta hållas öppen, enligt talet. Efter talet signerade Trump ordern som häver Obamas avtal, till applåder från publiken.

Kuba svarar

Den kubanska regeringen svarade med ett officiellt uttalande via tv och på regeringens webbplats under natten. Man fördömer den Kubapolitik som USA:s president Donald Trump har presenterat och säger att det är ett ”bakslag” för ländernas relation.

President Raul Castros administration säger att Trumps tal var ”laddat med fientlig retorik och påminner om tiden då länderna var öppet fientliga mot varandra”. Kubanska regeringen säger sig vilja förhandla med USA och att ”de senaste två åren har visat att två länder kan samarbeta och existera nära varandra på ett civiliserat sätt”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer