Foto: TT

Trump höll tal: ”Ni såg vad som hände i Sverige i går kväll”

Uppdaterad
Publicerad

Efter fyra veckor som USA:s president höll Donald Trump under natten mot söndag ett massmöte i Melbourne, Florida. En bit in i talet kom han in på säkerhetspolitik, och nämnde då Sverige.

”Ni såg vad som hände i Sverige i går kväll”, sade Trump utan att förklara vilken händelse han pratade om.

Den politik som presidenten vill föra vad gäller säkerheten i USA gavs stort utrymme på massmötet i Florida, natten mot söndag. Och Donald Trump tog i ordentligt när han förkunnade att ”vi måste hålla vårt land säkert” en bit in i talet.

Läs mer: Många skämt under hashtag #LastNightInSweden efter Trumps tal

Trumps utspel mot Sverige

Det var då han tog upp Sverige som ett exempel på ett land som amerikaner bör betrakta med bekymmersamma ögon.

– Ni såg vad som hände i Sverige igår kväll. Sverige! Vem kunde tro det här? Sverige, sade Trump och fortsatte:

– De tog in ett stort antal (flyktingar och migranter, reds. anm.) och har problem som de aldrig trodde var möjligt.

Pratade vidare om Nice och Paris

Presidenten nämnde inte mer detaljerat något om någon specifik händelse i Sverige i närtid. Vidare valde Trump att räkna upp flera städer i Europa, som han tycker man borde ”ta en titt på”.

Analys: Trumps smekmånad är slut

Bryssel, Nice och Paris nämndes av presidenten. Tre städer som samtliga drabbats av blodiga terrordåd de senaste åren.

– Vi har släppt in tusen och åter tusen människor till vårt land. Och det har inte funnits någon möjlighet att kontrollera dessa människor. Det fanns ingen dokumentation, det fanns ingenting av någonting.

– Vi kommer att hålla vårt land säkert!

Vill bygga ”säkra zoner” i Syrien

Publiken svarade med jubel och applåder, samtidigt som Trump hämtade andan – bara för att sekunder senare ta ny verbal sats på äkta trumpskt manér:

– Vad jag vill göra är att bygga ”säkra zoner” i Syrien och på andra platser, så att de kan stanna där och bo säkert, sade han.

Läs mer: Trump till attack mot medier på massmötet

Det stora mötet i Melbourne, Florida, markerade samtidigt en tidig kampanjstart för Donald Trump att försöka bli återvald som president i nästa val, 2020. Vad gäller frågor som är av något mer aktuell karaktär finns bland annat den minst sagt frostiga relation mellan presidenten och landets medier.

– De vill inte rapportera sanningen. De har blivit en stor del av problemet, de är en del av det korrupta systemet, sade Trump i sitt tal.

TV: Se hela Trumps tal i Florida här

Under söndagskvällen gick Donald Trump och Vita huset ut och förklarade vad presidenten menade när han i sitt tal pratat om vad som ”hände i Sverige i går kväll”.

– En referens till ett tv-inslag på Fox News som handlade om invandring och Sverige, skriver Trump på twitter.

Fakta: Trumps första tid som president

Trump har haft en stormig första tid vid makten sedan han svors sin som president i USA den 20 januari.

Flera mer eller mindre kaosartade turer kring Trumpadministrationen har väckt allt fler ifrågasättanden – även från de egna leden – om hans förmåga att styra landet.

En tilltänkt minister har dragit sig ur. Trumps nationella säkerhetsrådgivare har petats. Den hårt kritiserade presidentordern om inresestopp har blockerats i domstolar.

Det har även kommit uppgifter om en strid ström av olägliga läckor från tunga myndigheter, och även minst sagt besvärande uppgifter om kopplingar mellan Trumpkampanjen och rysk underrättelsetjänst.

Trump har även gång på gång gått i klinch med medierna, vilket han fått skarp kritik för från flera håll. Han har pekat ut medierna som oärliga och särskilt lyft fram vissa mediebolag som värre än andra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trumps utspel mot Sverige

Mer i ämnet