Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
T v: USA:s president Donald Trump vid presskonferensen utanför Vita huset under fredagen. T h: En prototyp av en av murmodellerna som står uppställda nära San Diego vid gränsen mellan USA och Mexiko. Foto: Saul Loeb/AFP / Daniel Ochoa de Olza/AP

Trump hotar med nationellt nödläge i bråk om murbygget

Uppdaterad
Publicerad

Nya samtal väntar i dag, men president Donald Trump varnar att nedstängningen av delar av USA:s statsapparat kan vara i månader eller till och med år.

På lördagseftermiddagen träffas företrädare för Vita huset och kongressens båda kammare i hopp om att hitta en väg ut ur krisen.

Trump kräver pengar till barriärbyggen längs gränsen mot Mexiko för att godkänna en budget som ska öppna myndigheterna. Den tidigare budgeten för delar av statsapparaten gick ut helgen före jul.

Kallas medeltida av demokrater

Gränsförstärkningar mot Mexiko är Trumps kanske viktigaste profilfråga. I valrörelsen 2016 lovade han att Mexiko skulle betala dessa, men nu kräver han i stället att kongressen anslår stora belopp. Demokrater kallar tanken på en mur längs hela gränsen medeltida, och försökte vid ett möte med presidenten på fredagen få honom att backa.

– Han var motsträvig, säger Chuck Schumer, minoritetsledare i senaten.

– Faktiskt sade han att han kan hålla regeringen stängd väldigt länge, i månader eller till och med år.

För bara några veckor sedan sade Trump att han stolt skulle ta ansvaret om USA hamnade i det så kallade budgetstupet. Men nu ger han Demokraterna skulden, och hävdar att de försöker försvåra för honom inför valet nästa år.

Kan stoppas i domstol

På fredagen fick presidenten frågan om han funderat på att utlysa nationellt nödläge, vilket skulle ge honom större möjligheter att kringgå kongressen.

– Ja, det har jag. Och det kan jag göra om jag vill, sade Trump.

– Vi kan utlysa nationellt nödläge och bygga väldigt snabbt.

Frågan är dock om det är så enkelt. Enligt USA:s konstitution är det kongressen som ska besluta om federala utgifter, så om Trump försöker få loss tiotals miljarder dollar via att proklamera nödläge skulle beslutet troligen bestridas i domstol.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer