USA:s president Donald Trump och San Juans borgmästare Carmen Yulin Cruz. Foto: AFP/ReutersVisa alla (2)
Visa alla (2)

Trump i ordkrig med orkandrabbade

Uppdaterad
Publicerad

Vädjan från orkandrabbade Puerto Rico till USA kan uttryckas enkelt: ”Rädda oss från att dö.”
Men president Donald Trump vill inte veta av någon kritik mot USA:s hjälpinsatser.
– Dåligt ledarskap, twittrar han om ropen från Puerto Rico.

Puerto Rico är en självstyrande del av USA. Efter orkanen Maria, den värsta i Puerto Rico på 90 år med minst 16 dödsoffer, lider öborna brist på nästan allt och räddningsarbetet går sakta.

USA:s tillförordnade minister för inrikes säkerhet, Elaine Duke, har talat om rapporterna från Puerto Rico som ”goda nyheter när det gäller vår förmåga att nå människor”. Det har fått borgmästaren i staden San Juan att gå i taket.

”Inga goda nyheter”

– Det här är inga goda nyheter, det här är nyheter om att människor dör, säger Carmen Yulín Cruz till CNN.

– När du dricker vatten från en bäck, handlar det inte om goda nyheter. När du inte har mat till ditt spädbarn, handlar det inte om goda nyheter, säger Carmen Yulín Cruz.

Elaine Duke besökte Puerto Rico på fredagen. Då kommenterade hon det hon tidigare sagt med att situationen inte är tillfredsställande, men att det görs stora framsteg, rapporterar BBC.

Läxar upp lokala ledare

Även Trump har försvarat USA:s hjälpinsatser efter katastrofen och sagt att en ”massiv federal mobilisering” pågår. Men nu har han dessutom läxat upp Carmen Yulín Cruz och andra lokala ledare som enligt honom uppvisar ”dåligt ledarskap”.

– De vill att andra ska göra allt åt dem, när hela samhället borde anstränga sig, twittrar presidenten.

4,5 procent har el

Ön har varit becksvart om nätterna efter orkanens framfart. Bara 4,5 procent av befolkningen har fått tillgång till el, enligt myndigheterna. Många saknar rinnande vatten och bränslebristen är akut.

Presidenten har lättat på restriktioner för sjöfarten för att det ska bli enklare att skeppa över bränsle och vatten till Puerto Rico. Med flera omständigheter, bland annat raserad infrastruktur, gör det svårt att nå ut med hjälpsändningar.

På tisdag ska president Trump själv resa till Puerto Rico. Han lär få ett hett mottagande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Orkanen Maria

Mer i ämnet