Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Foto: TT

Trump i samtal med Erdoğan – nytt USA-stöd till Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

USA stödjer återigen Turkiet som en strategisk partner och Nato-allierad. Det meddelade Vita huset, natten mot onsdag, efter att Donald Trump pratat med sin den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan i telefon.

I samtalet ska Trump ha framfört att USA och Turkiet har ett ”gemensamt åtagande att bekämpa terrorism i alla dess former”, rapporterar AP. Den amerikanske presidenten pratade även specifikt om terrororganisationen Islamiska statens framfart i telefonsamtalet.

Till Erdoğan sade Trump att han ser positivt på Turkiets insatser i kampen mot IS, förkunnar Vita huset i ett uttalande.

Ansträngd relation under Obama

USA har de senaste åren fått en allt mer ansträngd relation till Turkiet, mycket på grund av situationen med ledaren för Gülenrörelsen. Den muslimske predikanten och politiske aktivisten Fethullah Gülen finns och verkar i USA, och är mannen som av Turkiet pekats ut som ansvarig för det försök till en statskupp som ägde rum, men misslyckades, den 15 juli förra året.

Regeringen Erdoğan har uttryckt frustration över vad man ansett vara en ovilja från Obama-administrationen att tillmötesgå kraven om ett utlämnande. Till detta kommer USA:s stöd till kurdiska milisgrupper som strider mot Islamiska staten, något som Turkiet minst sagt ogillar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer