Trump kommer den 11 januari att hålla sin första presskonferens sedan han vann presidentvalet den 8 november. Foto: TT

Trump ifrågasätter CIA-slutsats

Uppdaterad
Publicerad

En orddispyt har brutit ut mellan USA:s blivande president Donald Trump och landets underrättelsechefer rörande Ryssland.

I ett inlägg på Twitter i natt skriver Trump: ”'Underrättelse'-genomgången om så kallad 'rysk hackning' har skjutits upp till på fredag, kanske mer tid behövdes för att bygga upp fallet. Väldigt underligt!.”

Bedömare och politiker ifrågasatte genast citationstecknen runt orden ”underrättelse” och ”rysk hackning” och läste in underliggande kritik.

”Svårt att bevisa”

Underrättelsekällor säger till nyhetskanalen CNN att de är perplexa över uttrycket ”skjutits upp”, och att mötet med bland annat den nationella underrättelsechefen James Clapper, FBI-chefen James Comey och CIA-chefen John Brennan alltid varit planerat till fredag.

Trump har upprepade gånger ifrågasatt uppgifterna om ryska dataintrång mot Demokratiska partiet och Hillary Clintons kampanjchef och har vid flertalet tillfällen uttryckt uppskattning för Rysslands president Vladimir Putin. På nyårsafton sade han till reportrar att ”någon annan” kunde ligga bakom attackerna.

– Jag kan mycket om hackning. Och hackning är svårt att bevisa.

”Finns tydligt bevis”

Trumps rådgivare, förre CIA-chefen James Woolsey, säger dock till CNN att han tror att Ryssland – och möjligen även andra – låg bakom cyberintrången. Och CIA-chefen John Brennan verkar inte tvivla.

– Det finns tydligt bevis för att ryssarna blandade sig i valet, sade han i en intervju med nyhetsprogrammet PBS Newshour i går kväll.

Obama ska få rapport

Underrättelsesfären med CIA i spetsen drog redan i december slutsatsen att ryska hackare låg bakom dataintrången med syfte att påverka valutgången. Avgående president Barack Obama har beställt en fördjupande rapport i ämnet, en skrivelse som de närmaste dagarna ska lämnas till presidenten, enligt Brennan.

Men redan i fredags utvisade Obama 35 ryska diplomater med anledning av de misstänkta cyberattackerna samt uppgifter om ”trakasserier” av personal i Ryssland.

Kort efter utvisningsbeskedet twittrade Donald Trump att det var dag att ”gå vidare” – och hyllade Putin som valde att avvakta med svarsåtgärder.

Möter pressen

Trump rönte stor uppmärksamhet när han i december avböjde de dagliga underrättelseinformationer som tillträdande och sittande presidenter i USA brukar få. Detta med hänvisning till att han är ”en smart person”, att han litar på sina rådgivare och att sådana informationsmöten kan bli repetitiva.

Den 11 januari kommer Trump att hålla sin första presskonferens sedan den 27 juli. Då väntas bland annat frågor om Ryssland samt hur han ska undvika intressekonflikter mellan sitt affärsimperium och presidentämbetet.

6 januari: Elektorsrösterna räknas inför kongressens båda kamrar och Donald Trump utropas officiellt till segrare i presidentvalet.

10 januari: Avgående president Barack Obama håller sitt avskedstal från hemstaden Chicago.

11 januari: Tillträdande president Donald Trump håller presskonferens.

20 januari: Installationen, då Donald Trump svär ämbetseden. Barack Obama avgår.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkta ryska USA-hackningar

Mer i ämnet