Foto: TT

Trump om ryssanklagelserna mot Jeff Sessions: Häxjakt

Uppdaterad
Publicerad

USA:s justitieminister Jeff Sessions nekar till anklagelserna att han skulle ha haft kontakt med Rysslands ambassadör Sergej Kisljak om Trumps valkampanj före han tillträdde ministerposten. Donald Trump har fortsatt förtroende för justitieminister Jeff Sessions, och det hela är ”en häxjakt” av motståndarna, enligt presidenten.

Det hela handlar om när Sessions förhördes i kongressen och fick frågan om han ”varit i kontakt med något som har förbindelse till någon del av den ryska regeringen om 2016 års presidentval, antingen före eller efter valdagen?”.

Han svarade då kort och koncist ”nej”.

Här kunde Sessions varit tydligare, men Demokraterna blåser upp det hela av politiska skäl, enligt Trump.

– Jeff Sessions är en ärlig man. Han sade ingenting fel. Han kunde ha varit tydligare i sitt svar, men det var helt klart inte avsiktligt, säger Trump i ett uttalande enligt Reuters.

Högt uppsatta demokrater har krävt Sessions avgång, och nu sällar sig även Adam Schiff, toppman i representanthusets underrättelseutskott, till den skaran.

Två träffar

Sessions själv slår ifrån sig – men ställer sig utanför eventuella utredningar om Trumpkampanjens kontakter med Moskva.

Justitiedepartementet har bekräftat att Sessions och ambassadör Sergej Kisljak träffades två gånger i fjol: dels i somras under Republikanernas konvent, dels i september på dåvarande senator Sessions kontor.

– Det är totalt falskt, sade Jeff Sessions vid en presskonferens om uppgifterna att han haft ”kontinuerliga” kontakter med ryska företrädare om den då blivande president Trumps kampanj.

LÄS MER: Jeff Sessions kliver av Rysslandsutredningar

Sessions säger att det var en fråga med en sådan innebörd han svarade på under senatsutfrågningen, och att han aldrig avsett att vilseleda någon, medan de mest högljudda kritikerna menar att han ljög.

Fler kontakter

Demokraternas ledamöter i justitieutskottet tänker be federala underrättelsetjänsten FBI och åklagarmyndigheten att omedelbart starta en utredning om Sessions. Saken briserade under torsdagen efter en artikel i The Washington Post.

Det kommer samtidigt uppgifter om flera kontakter från Trumpsidan med Rysslands USA-ambassadör.

Åtminstone två högt uppsatta personer inom Trumps dåvarande kampanj säger att de talade med Sergej Kisljak på en konferens under Republikanernas konvent, rapporterar USA Today.

Fakta: Flynn tvingades avgå

Nyligen avgick Trumps nationella säkerhetsrådgivare Michael Flynn, sedan det framkommit att han inte sagt hela sanningen till bland annat vicepresident Mike Pence om sina kontakter med Rysslands USA-ambassadör om Obamaregeringens sanktioner.

Kontakterna gjorde Flynn sårbar för rysk utpressning, enligt justitiedepartementet som varnade Vita huset i januari.

President Donald Trump hävdade efteråt att Flynn har blivit ”orättvist behandlad” av ”falska medier”.

Underrättelseutskottet i USA:s kongress ska utreda anklagelserna om en eventuell samverkan mellan Donalds Trumps presidentvalskampanj och Ryssland.

En av frågorna som utskottet ska söka svar på är om det i den ”ryska aktiviteten” inför valet fanns kopplingar mellan ”Ryssland och individer med anknytning till politiska kampanjer eller andra amerikanska personer”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.