Donald Trump Jr, USA:s president Donald Trumps äldste son, säger att han inte berättade för sin pappa om mötet med den ryska juristen Natalia Veselnitskaja. Foto: TT

Trump Jr: Far var ovetande om mötet

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump ska inte ha känt till mötet mellan hans son, Donald Trump Jr, och den ryska advokaten Natalia Veselnitskaja. Detta har hävdats tidigare av Trumps advokater, och backas nu upp av ett uttalande från Trump Jr själv i en intervju med Fox News.

Donald Trump Jr, USA:s president Donald Trumps äldste son, säger att han inte berättade för sin pappa om mötet med den ryska juristen Natalia Veselnitskaja.

– Det fanns inget att berätta, säger Trump Jr i en intervju med Fox News.

Trump och Ryssland

Redan tidigare har det också konstaterats av Mark Corallo, tales person för den äldre Donald Trumps advokater, att den nuvarande presidenten ”inte var medveten om och inte deltog i mötet”.

LÄS MER: Trump Jr ska ha lovats info från Ryssland

”Såg det som granskning av motståndaren”

Trump Jr träffade Veselnitskaja i juni, två dagar efter det att hans pappa blev Republikanernas presidentkandidat. Han hade lovats information som skulle vara skadlig för demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton.

– Så här i efterhand skulle jag nog ha gjort saker lite annorlunda. Jag såg det bara som granskning av motståndaren, säger Trump Jr.

LÄS MER: Därför är Trump Jrs möte med ryska advokaten så kontroversiellt

Några timmar före intervjun med Fox News lade presidentsonen ut en korrespondens med publicisten Rob Goldstone, som var den som hjälpte till att arrangera mötet, på sitt Twitterkonto.

Hävdas att ryska regeringen ligger bakom

Enligt Goldstones mejl är det den ryska regeringen som ligger bakom den information som Trump Jr skulle få ta del av och det skulle röra sig om graverande uppgifter om den demokratiska rivalen Hillary Clinton.

I sitt svar till Goldstone skriver Trump Jr att ”om det är vad du säger så älskar jag det”.

– Det var bokstavligen 20 minuter bortkastad tid, vilket var synd, säger Trump Jr i tv-intervjun.

LÄS MER: Det här är den ryska stjärnadvokaten Natalia Veselnitskaja

Enligt hemligstämplade uppgifter läckta till The New York Times så har Veselnitskaja kopplingar till Kreml. Detta avfärdas dock av Veselnitskaja själv i en intervju med NBC. Rysslands regering förnekar också alla direkta kopplingar till advokaten.

LÄS MER: Kreml förnekar koppling: Känner inte till advokaten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump och Ryssland

Mer i ämnet