Den ryska stjärnadvokaten Natalia Veselnitskaja Foto: AP

Det här är den ryska stjärnadvokaten Natalia Veselnitskaja

Den ryska advokaten Natalia Veselnitskaja, som träffade Trump Jr för ett möte med löften om skadlig information om Hillary Clinton inför valet, har kopplingar till Kreml, enligt uppgifter till The New York Times.
Men vem är advokaten på allas läppar?

Två veckor efter att det stod klart att Donald Trump skulle bli Republikanernas presidentkandidat så arrangerar Trumps son, Donald Trump Jr, ett möte med den ryska advokaten Natalia Veselnitskaja, tillsammans med Trumps svärson Jared Kushner och dåvarande kampanjchef Paul Manafort.

LÄS MER: Därför är Trump Jrs möte med ryska advokaten så kontroversiellt

Mötet, som ägde rum i juni förra året, ska ha handlat om att Natalia Veselnitskaja erbjudit skadlig information om Hillary Clinton inför valet till Trump Jr, vilket advokaten själv förnekar.

– Jag hade ingen information om Demokratiska partiet. Kanske tolkade de mig så för att de själva hoppats på det. Jag visste inte ens vilka som skulle närvara på mötet, säger Natalia Veselnitskaja till det amerikanska tv-bolaget NBC.

Enligt hemligstämplade uppgifter läckta till The New York Times så har advokaten kopplingar till Kreml. Detta avfärdas dock av Veselnitskaja själv i intervjun med NBC.

LÄS MER: Trump Jr ska ha lovats info från Ryssland

Känd för sin kritik mot Magnitskijfallet

Natalia Veselnitskaja har blivit känd för sitt frekventa kampanjande och starka motstånd till det så kallade Magnitskijfallet som innebär att svartlistade ryska tjänstemän inte har inresetillstånd till USA. Magnitskijlagen kom till under Obama efter att en rysk jurist, Sergej Magnitskij, misstänktes ha blivit mördad till följd av att han upptäckt korruption bland högt uppsatta ryska tjänstemän.

Kreml hävdar att dödsorsaken var en hjärtattack. Som hämnd för lagen har president Putin inrättat ett stopp för amerikaner att adoptera ryska barn.

LÄS MER: Stormar kring dokumentär om död rysk visselblåsare

Stjärnadvokaten ska även ha varit en av huvudpersonerna bakom en anti-Magnitskij dokumentär som kritiserar att Kreml skulle ha haft någon inblandning i Magnitskijs död.

Gift med biträdande minister

Tidigare var hon gift med en biträdande transportminister i Moskva och hennes kundkrets som advokat ska ha inkluderat stora statliga ryska företag.

I Kreml säger man sig inte känna till Natalia Veselnitskaja, men enligt AFP har hon företrätt sonen till en rysk tjänsteman på hög nivå i en stor internationell bedrägerihärva.

LÄS MER: Rysskopplingarna och den sparkade FBI-chefen – detta har hänt

”Inga kopplingar till Kreml”

Natalia Veselnitskaja tillbakavisar som sagt alla påståenden om att hon skulle ha kopplingar till den ryska regeringen. Och om mötet med advokaten säger Donald Trump Jr att ”det inte ledde någon vart” och att han var”tvungen att lyssna”.

LÄS MER: Kreml förnekar koppling: Känner inte till advokaten

– Veselnitskaja uppgav att hon hade information om att personer med kopplingar till Ryssland gett ekonomiskt stöd till Hillary Clinton, men det hon berättade var inte logiskt och hon var vag och tvetydig, säger Trump Jr i ett uttalande till Times.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer