Brevet där Donald Trump avskedar James Comey från posten som FBI-chef. Foto: TT

Rysskopplingarna och den sparkade FBI-chefen – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare FBI-chefen James Comey ska utfrågas av senatens underrättelseutskott om Rysslands eventuella inblandning i det amerikanska presidentvalet 2016. Det här är vad som hittills är känt.

Den första utredningen

Den tidigare presidenten Barack Obama beordrade USA:s underrättelsetjänst att utreda misstankar om att Ryssland försökte påverka presidentvalet.

Bakgrunden var ett dataintrång hos Demokraternas högsta partiorgan (Democratic National Committee) i juli 2016 och läckta mejl från Hillary Clintons kampanjledare månaden före valet i november.

LÄS MER: Ryssland anklagas för hackerattacker

Det kom myndigheterna fram till

Underrättelsetjänsten CIA, den federala polisen FBI och underrättelseorganet NSA hävdar att president Vladimir Putin beordrat en kampanj för att dels försvaga förtroendet för valsystemet, dels påverka valresultatet.

Information stals, människor betalades för att skriva i sociala medier och försök att få opinionen att svänga understöddes. Allt detta har Ryssland förnekat.

Donald Trumps inblandning

Relationen mellan Ryssland och Trumps presidentkampanj är en central fråga. Trump har avfärdat att Ryssland skulle ha gjort detta å hans vägnar. Men han har också sagt om dataintrången att han ”tror det var Ryssland”, men att det ”kan ha varit andra också”.

”Den här Rysslandssaken med Trump och Ryssland är en påhittad historia”, sade Trump nyligen i en tv-intervju.

LÄS MER: Trump: Ryssarna påverkade inte valet

Flera olika utredningar

Kommittéer i representanthuset och i senaten, men även justitiedepartementet, har sedan tidigare utrett frågan. Den sparkade FBI-chefen James Comey bekräftade offentligt, innan han fick sparken, att en eventuell koppling mellan Ryssland och Trumps kampanjteam utreds av FBI.

Comey har gått med på att vittna inför senatens underrättelseutskott vid en offentlig utfrågning om Rysslands inblandning, och den tidigare FBI-chefen Robert Mueller har utsetts till särskild åklagare som ska utreda frågan.

LÄS MER: Comey ska frågas ut om rysskontakter

Avskedanden av Flynn och Comey

Michael Flynn fick sparken som nationell säkerhetsrådgivare i februari. Vita huset säger att han ljög för vicepresident Mike Pence om sina kontakter med den ryske ambassadören Sergej Kisljak.

Den nionde maj fick FBI-chefen James Comey sparken. Den officiella förklaringen rörde bland annat hans hantering av utredningen kring Hillary Clintons mejl. Bara dagar innan han fick sparken hade Comey begärt mer resurser till den pågående Rysslandsutredningen.

LÄS MER: All vår rapportering om den sparkade FBI-chefen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump sparkar FBI-chef Comey

Mer i ämnet