Före detta FBI-chefen James Comey. Foto: AP/TT

Comey utfrågas om rysskontakter

Den tidigare FBI-chefen James Comey, som fick sparken av USA:s president Donald Trump förra veckan, kommer att vittna inför senatens underrättelseutskott vid en offentlig utfrågning, säger utskottet i ett uttalande.

Comey kommer att utfrågas om Rysslands inblandning i det amerikanska presidentvalet 2016.

”Jag hoppas att den tidigare FBI-chefen Comeys vittnesbörd kommer att hjälpa till att svara på några av de frågor som har uppkommit sedan Comey så plötsligt avskedades av presidenten”, säger Mark Warner, den högst uppsatte demokraten i underrättelseutskott, i ett uttalande.

”Comey tjänade sitt land i många år med stor ära och han förtjänar en möjlighet att berätta sin historia. Dessutom förtjänar det amerikanska folket möjligheten att höra den”, fortsätter Warner.

LÄS MER: Trump till Ryssland: ”Comey är en riktig knäppskalle”

Inget datum satt

Det har ännu inte bestämts något datum för utfrågningen, men den kommer att ske efter den 29 maj.

Under ett möte som hölls i Vita huset den 10 maj, dagen efter Comey sparkades, med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och Rysslands USA-ambassadör Sergej Kisljak, pratade Trump om FBI-chefen.

”Han var en riktig knäppskalle”, ska Trump ha sagt enligt mötesanteckningar som kommit till New York Times kännedom.

Trump sade att han sparkade Comey för att minska pressen på sig själv.

LÄS MER: Är det början till slutet?

Trump under press

”Jag var under stor press på grund av Ryssland. Det har lättat”, fortsatte Trump enligt dokumenten.

En särskild åklagare har utsetts för att utreda Rysslands inblandning i fjolårets presidentval och huruvida Moskva agerade i maskopi med Trumps kampanj.

Tidigare i veckan rapporterade The New York Times att Trump vid ett möte med FBI-chefen i februari försökt få honom att lägga ner utredningen mot Michael Flynn. Uppgiften om detta kommer från en minnesanteckning som Comey skrev efteråt, enligt källor inom FBI som fått se dokumentet.

Michael Flynn fick sparken som nationell säkerhetsrådgivare i februari, enligt Vita huset på grund av att han ljög om sina kontakter med den ryske ambassadören Sergej Kisljak.

LÄS MER: Ryssutredning i USA blir brottsutredning

Trumps rysskopplingar – detta har hänt

Visa

Den tidigare FBI-chefen James Comey ska utfrågas av senatens underrättelseutskott om Rysslands eventuella inblandning i det amerikanska presidentvalet 2016. Det här är vad som hittills är känt.

Den första utredningen

Den tidigare presidenten Barack Obama beordrade USA:s underrättelsetjänst att utreda misstankar om att Ryssland försökte påverka presidentvalet. Bakgrunden var ett dataintrång hos Demokraternas högsta partiorgan (Democratic National Committee) i juli 2016 och läckta mejl från Hillary Clintons kampanjledare månaden före valet i november.

Det kom myndigheterna fram till

Underrättelsetjänsten CIA, den federala polisen FBI och underrättelseorganet NSA hävdar att president Vladimir Putin beordrat en kampanj för att dels försvaga förtroendet för valsystemet, dels påverka valresultatet. Information stals, människor betalades för att skriva i sociala medier och försök att få opinionen att svänga understöddes. Allt detta har Ryssland förnekat.

Donald Trumps inblandning

Relationen mellan Ryssland och Trumps presidentkampanj är en central fråga. Trump har avfärdat att Ryssland skulle ha gjort detta å hans vägnar. Men han har också sagt om dataintrången att han ”tror det var Ryssland”, men att det ”kan ha varit andra också”.

”Den här Rysslandssaken med Trump och Ryssland är en påhittad historia”, sade Trump nyligen i en tv-intervju.

Flera olika utredningar

Kommittéer i representanthuset och i senaten, men även justitiedepartementet, har sedan tidigare utrett frågan. Den sparkade FBI-chefen James Comey bekräftade offentligt, innan han fick sparken, att en eventuell koppling mellan Ryssland och Trumps kampanjteam utreds av FBI.

Comey har gått med på att vittna inför senatens underrättelseutskott vid en offentlig utfrågning om Rysslands inblandning, och den tidigare FBI-chefen Robert Mueller har utsetts till särskild åklagare som ska utreda frågan.

Avskedanden av Flynn och Comey

Michael Flynn fick sparken som nationell säkerhetsrådgivare i februari. Vita huset säger att han ljög för vicepresident Mike Pence om sina kontakter med den ryske ambassadören Sergej Kisljak.

Den nionde maj fick FBI-chefen James Comey sparken. Den officiella förklaringen rörde bland annat hans hantering av utredningen kring Hillary Clintons mejl. Bara dagar innan han fick sparken hade Comey begärt mer resurser till den pågående Rysslandsutredningen.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Trump sparkar FBI-chef

Mer i ämnet