Donald Trump och sparkade FBI-chefen James Comey. Foto: TT

Trump om sparkade FBI-chefen Comey: ”En riktig knäppskalle”

Uppdaterad
Publicerad

Dagen efter att Donald Trump meddelade förre FBI-chefen James Comey att han fick sparken ska han, under ett ryskt officiellt besök i Vita huset, ha sagt att Comey var en riktig ”knäppskalle” och att avskedandet befriat honom från ”enorm stress”.

Det var under ett besök den 10 maj, där bland andra Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov närvarande, som Trump förklarade att beslutet att avskeda förre FBI-chefen James Comey hade befriat honom från en ”enorm stress”, rapporterar The New York Times.

– Jag sparkade just chefen för FBI. Han var galen, en riktig knäppskalle, sa Trump enligt ett dokument som en amerikansk regeringsanställd läst upp för journalister på tidningen.

– Jag stod inför stor press på grund av Ryssland. Det är borttaget, sa Trump och tillade:

– Jag är inte under utredning.

LÄS MER: Ryssutredning i USA blir brottsutredning

Stärker misstankarna

Konversationen stärker ytterligare misstankarna att Trump i första hand gav Comey sparken på grund utredningen av misstänkta kontakter mellan Ryssland och Donald Trumps presidentvalskampanj.

Vita husets presstalesperson Sean Spicer bestrider inte att konversationen återgetts korrekt, men säger att Comey lagt onödig stress på presidentens förmåga att bedriva diplomati med Ryssland vad gäller Syrien, Ukraina och terrororganisationen Islamiska staten.

– Återigen är den verkliga historien att vår nationella säkerhet har undergrävts av läckage av privata och hemligstämplade samtal.

LÄS MER: Trump ursinnig över åklagartillsättning

Rekordlåg popularitet

Trump lämnade under fredagen USA för en veckas inplanerade statsmöten. Samtidigt kommer uppgifter om att hans popularitet nu sjunkit till den lägsta sedan han svors in som president. Endast 38 procent av folket stödjer honom, 56 procent vill se en annan person på presidentposten och 6 procent säger sig ha ”blandade känslor” inför Trump, enligt en undersökning som genomförts av Reuters/Ipsos den 14-18 maj, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

LÄS MER: ”Det här är det närmaste vi kommit Watergate”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Trump sparkar FBI-chef

Mer i ämnet