Foto: TT

Trump ursinnig över åklagartillsättning

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump rasar mot att en särskild åklagare utsetts för att utreda Rysslands inblandning i fjolårets presidentval och huruvida Moskva agerade i maskopi med hans kampanj. Samtidigt kommer nya för presidenten besvärande uppgifter om Rysslandskontakter.

Presidenten använde sig av Twitter för att uttrycka sin frustration på torsdagen. Han skriver att ingen särskild åklagare utsetts för ”allt olagligt som skedde inom Clintonkampanjen och Obamastyret,” och säger sig vara utsatt för den värsta häxjakten i landets historia.

”Det här är den största häxjakten på en politiker i amerikansk historia!” Foto: Donald Trump/Twitter

Utspelet kommer bara timmar efter att den tidigare FBI-chefen Robert Mueller utsetts till särskild åklagare för att utreda Rysslands cyberattacker under valrörelsen.

LÄS MER: Särskild åklagare ska utreda rysskoppling

Dessutom har nyhetsbyrån Reuters publicerat uppgifter som tyder på att Trumps kampanjstab var i hemlig kontakt med tjänstemän och andra personer nära den ryska regeringen vid minst 18 ytterligare tillfällen under fjolårets valrörelse – utöver vad som tidigare varit känt.

Hemlig kanal

Sex av kontakterna ska ha varit telefonsamtal mellan Rysslands USA-ambassadör Sergej Kisljak och Michael Flynn, som en kort tid var Trumps nationelle säkerhetsrådgivare innan han avskedades. Kontakterna – som skedde både via telefon och ”elektroniska meddelanden” – intensifierades efter valsegern den 8 november, enligt Reuters som hänvisar till material som nu gås igenom av den federala polisen FBI och kongressens utredare.

Enligt nyhetsbyråns källor ska ett av syftena ha varit att inrätta en hemlig kommunikationskanal mellan Trump och den ryske presidenten Vladimir Putin. En ukrainsk affärsman ska även ha varit inblandad i kontakterna.

LÄS MER: Källor: Trump bad FBI lägga ner utredning kring Flynn

Vita huset har ännu inte kommenterat Reuters uppgifter, men enligt amerikanska medier fick Trump och hans medarbetare inte i förväg reda på att Mueller tillsatts. Beslutet togs inte av justitieminister Jeff Sessions, utan av biträdande justitieminister Rod Rosenstein – eftersom Sessions ställt sig utanför Rysslandsutredningen, då det framkommit att även han haft möten med den ryske USA-ambassadören.

”Snabbt avslut”

Trumps första reaktion på tillsättningen av Mueller blev kortfattad: ”En grundlig utredning kommer att bekräfta det vi redan vet – att det inte förekom något samarbete mellan min kampanj och några utländska intressen,” hette det i ett uttalande.

Den i Washington DC väl respekterade Mueller lär inte dra sig för att vända på alla stenar, skriver USA Today i en analys. Flera bedömare drar slutsatsen att Muellers tillsättning är bra för Vita huset på kort sikt, eftersom kravet på att en oberoende utredare hanterar det politiskt laddade fallet vuxit sig mycket starkt.

LÄS MER: ”Det här är det närmaste vi kommit Watergate”

Mueller, som tillsattes som FBI-chef av republikanen George W Bush kort före 11 september-dåden och ombads att stanna på posten av demokraten Barack Obama, har dessutom en mycket god relation till sin efterträdare James Comey, som Trump avskedade i förra veckan.

Comey: Trump bad mig lägga ner utredning

I veckan publicerade tidningen The New York Times uppgifter om att Trump i februari bett Comey att lägga ned utredningen mot Michael Flynn. Uppgiften kommer från en minnesanteckning som Comey skrev kort efter ett möte med Trump, dagen efter det att Flynn fick sparken i februari.

ANALYS: ”Riksrätt” nämns nu på ett helt annat sätt än tidigare

Enligt Vita huset fick Flynn sparken för att han ljög för vicepresidenten om sina kontakter med Rysslands ambassadör. The New York Times skriver nu att Flynn dessutom utreddes för att ha verkat som lobbyist för turkiska intressen när han utsågs till säkerhetsrådgivare, men att han informerat Trumpstaben om detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.