USA:s president Donald Trump kommenterar möjligheten att benåda sig själv, och kallar återigen den så kallade Rysslandsutredningen för häxjakt. Foto: TT

Trump kräver utredning om FBI infiltrerade hans valkampanj

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump krävde på söndagen att justitiedepartementet utreder om FBI har infiltrerat hans valkampanj av politiska anledningar, och att man vidare kollar på ifall det initiativet tagits av någon inom Obama-administrationen.

Presidenten tillkännagav på Twitter att han under måndagen kommer att kräva att justitiedepartementet tittar närmare på om FBI eller justitiedepartementet själva infiltrerade eller övervakade Trumps valkampanj.

Bakgrunden är uppgifter som dök upp i fredags om att FBI har haft en hemlig källa som pratat med personer som var inblandade i Trumps valkampanj, för att utreda eventuella kopplingar till Ryssland.

Trump har antytt att FBI:s källa själv ska ha varit inblandad i valkampanjen, något som amerikanska tjänstemän förnekar, rapporterar CNN.

Kräver FBI på information

Republikaner i kongressen kräver nu att FBI och justitiedepartementet delar information som rör FBI-källan, men att göra det vore att riskera personens liv enligt FBI.

”Om FBI eller justitiedepartementet har infiltrerat en valkampanj för att gynna en annan, är det här allvarligt”, twittrar Trump, och begär vidare att få ta del av dokument som är kopplade till informatören. 

Han går vidare till att kalla FBI-utredningen för en ”häxjakt”, och hävdar att hans motståndare under presidentvalet, Hillary Clinton, inte har undersökts lika grundligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.