Donald och Melania Trump under sitt besök vid Al Asad-basen i Irak, där amerikanska soldater är stationerade. Foto: Saul Loeb/AFP/TT

Trump la ut bild på specialsoldater på sitt Twitterkonto – bryter mot praxis

Publicerad

Under sitt besök på en amerikansk bas i Irak poserade USA:s president Donald Trump för ett foto med ett team av Navy Seal-agenter, som han sedan la ut på sitt Twitterkonto.
Problemet?
Att avslöja vilka de amerikanska specialsoldaterna är strider mot praxis.

Det är tillåtet för överbefälhavaren – USA:s president –  att offentliggöra sådan information, men vilka de specifika soldaterna är brukar aldrig avslöjas för allmänheten, rapporterar Newsweek.

Vanligtvis brukar de enskilda soldaternas ansikten alltid göras suddiga på bilder och i videor, på grund av deras känsliga arbetsuppgifter. Det är även ovanligt att ens avslöja var sådana specialstyrkor befinner sig.

”Melania och jag var hedrade att besöka våra fantastiska trupper på al-Asad-basen i Irak. Gud välsigne USA”, skriver Trump på sitt Twitterkonto, där han också lagt upp en video på sig själv, sin fru Melania Trump och en grupp Navy Seal-soldater.

Bryter mot praxis

Malcolm Nance, en före detta underrättelsespecialist på den amerikanska flottan, säger till Newsweek att det kan få konsekvenser för de som fått sina identiteter avslöjade.

– Om de här soldaterna blir tillfångatagna av en fientlig regim eller en terroristgrupp blir det omöjligt för dem att förneka vilka de är och vad de gör, säger han till Newsweek.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer