USA:s president Donald Trump, i sällskap av presidentfrun Melania Trump, träffar militära och politiska ledare under ett oannonserat besök på flygbasen al-Asad i Irak. Presidentparet är omgiven av USA:s säkerhetsrådgivare John Bolton närmast till vänster, och Irakambassadören Doug Silliman närmast till höger. Foto: Jonathan Ernst/Reuters/TT

Trumps besked till militären i Irak och Syrien: USA ska sluta vara världspolis

Uppdaterad
Publicerad

I fortsättningen kommer USA att bli mer återhållsam med att skicka militära trupper till andra länder som kantas av krig och konflikter. Det beskedet gav president Donald Trump under sitt oannonserade besök på en amerikansk militärbas i Irak på onsdagen, rapporterar AFP.

I kölvattnet efter Trumps besked att minska USA:s militära närvaro i Syrien gör presidenten ett nytt utspel kring utrikespolitiken.

Inför ett hundratal militärer på flygbasen al-Asad i västra Irak förklarade Trump att USA inte längre kan axla ansvaret att vara världens polisman. Som svar på frågan varför presidenten valt att avskärma sig från gamla allianser hänvisar Trump till sitt politiska budskap ”Amerika först”, skriver AFP.

– Det är inte rättvist när bördan är bara på oss, sade Donald Trump.

Och fortsatte:

– Vi vill inte längre bli utnyttjade av länder som använder vår fantastiska militär som skydd. De betalar inte för det och det kommer de att få göra nu.

Säger nej till mer tid

– Vi är utspridda över hela världen. Vi är i länder som de flesta människor aldrig ens har hört talas om. Uppriktigt sagt! Det är löjligt.

Donald Trump sade också att han har avfärdat förfrågningar från generaler om att förlänga landets militära närvaro i Syrien. Förtillfället vistas omkring 2 000 amerikanska soldater i Syrien med uppdraget att bekämpa IS-jihadister, som man gör i samarbete med andra utländska och lokala förband.

– Ni kan inte få mer tid. Ni har fått tillräckligt med tid, sade presidenten till USA:s militära chefer på plats.

USA:s tidigare försvarsminister James Mattis lämnade in sin avskedsansökan med anledning av Trumps beslut att skicka hem landets trupper från Syrien. Hans efterträdare blir Patrick Shanahan som tillträder efter årsskiftet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.