Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Valet är långt ifrån över”, säger republikanen Nikki Haley under ett kampanjmöte efter bakslaget i New Hampshire. Foto: BRANDON BELL/TT

Trump vinner över Haley i primärvalet i New Hampshire

Uppdaterad
Publicerad

Expresidenten Donald Trump vinner det republikanska primärvalet i New Hampshire över sin enda motståndare Nikki Haley.

– Jag vill gratulera Trump till hans seger i kväll. Han förtjänade det, säger Haley i ett tal till sina väljare.

Klockan 02 natten till onsdag svensk tid stängde de sista vallokalerna i New Hampshires republikanska primärval.

Minuter senare med endast en tiondel av rösterna räknade kunde både AP och Politico utse Trump till segrare, i huvudsak baserat på en analys av de tidiga resultaten.

USA-val 2024

Med 60 procent av rösterna räknade hade Trump ett stöd på 54,4 procent, rapporterar CNN.

Den tidigare FN-ambassadören Nikki Haley, det enda kvarvarande hotet mot Trump, har insisterat på att hon inte kommer att hoppa av om hon förlorar under tisdagen mot expresidenten, som siktat stenhårt på seger för att kunna ta ett steg närmare en revansch mot USA:s president Joe Biden i november.

Många analytiker menar dock att primärvalet i New Hampshire är helt avgörande för om Nikki Haley ska ha en chans mot Trump framöver.

Nikki Haley: ”Han förtjänade det”

Kort efter det preliminära resultatet gratulerade Haley Trump till vinsten.

– Jag vill gratulera Donald Trump till hans seger i kväll. Han förtjänade det, sa hon under ett kampanjmöte och tillade att valet är långt ifrån över med många delstater kvar som ska rösta.

Nästa primärval hålls den 24 februari i Nikki Haleys hemdelstat South Carolina.

Trump skriver historia

När det första nomineringsmötet för republikanska primärvalet gick av stapeln i Iowa förra veckan tog Donald Trump en överlägsen seger. Med alla röster räknade hade han fått 51 procent av rösterna, jämfört med Haleys 19 procent.

Trump kan nu skryta med att vara den första republikanska presidentkandidaten att vinna både nomineringsmötet i Iowa och premiärvalet i New Hampshire sedan båda delstaterna började inleda USA:s valkalender år 1976.

Ingen icke-sittande kandidat har någonsin vunnit båda valen och sedan förlorat nomineringen, skriver CNN.

Joe Biden vann stort i Demokraternas primärval, trots att han inte stod på valsedeln i delstaten på grund av interna stridigheter om tidpunkt för valet.

Det löste väljarna genom att skriva dit hans namn på valsedeln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet