USA:s president Donald Trump i möte med polischefer under onsdagen. Foto: Nicholas Kamm/AFP/TT

Trump om anonyme medarbetaren: ”Landsförräderi?”

Uppdaterad
Publicerad

”LANDSFÖRRÄDERI?” Det skriver Donald Trump i en kort tweet , sedan New York Times publicerat en mycket kritisk krönika från en anonym medarbetare till USA:s president. Nu försöker Trump spåra källan med språkanalys.

Det är Washington Post som uppger att USA:s president försöker hitta den anonyme medarbetaren genom att analysera dennes språk i den kritiska krönikan som New York Times publicerade på onsdagen.

Trump vill spåra i vilken del av administrationen den anonyme personen arbetar. Efter att krönikan publicerats reagerade Vita huset som ett ”jordskalv” skriver Washington Post.

Gissningarna om vem som låg bakom krönikan haglade.

Någon timme efter Trumps första korta Twitter-inlägg om den kritiska krönikan i New York Times kom ett lite längre, där presidenten kräver att skribenten avslöjas.

”Existerar denne så kallade 'högt uppsatte regeringstjänsteman', eller är det bara ännu en falsk källa hos det kollapsande New York Times?”, skriver Trump , och fortsätter: ”Om denne FEGE anonyme person faktiskt finns så måste the Times, för nationens säkerhets skull, överlämna honom/henne till regeringen omedelbart!”

”Jag ingår i motståndet”

Krönikan i New York Times har rubriken: ”Jag ingår i motståndet inom Trump-administrationen”.

Den beskriver kretsar runt presidenten som vill fortsätta med den konservativa agendan, och tycker att regeringen lyckas med det. Men det är enligt skribenten trots Trump själv, som framställs som en lynnig fara för landet.

”Utöver hans ständiga framförande av tanken att pressen är 'folkets fiende', så är president Trumps impulser generellt sett handelsfientliga och demokratifientliga”, skriver den anonyme personen i krönikan.

”Falska medier”

Vid en mottagning för sheriffer i Vita huset på onsdagen upprepade Trump kritiken mot ”falska medier”, och kallade texten för ett led i en större plan.

– Det handlar om öppna gränser, det handlar om att låta folk fly in i vårt land, det handlar om en brottskatastrof för vårt land. Så de gillar inte Donald Trump, och jag gillar inte dem, för de är väldigt ohederliga människor, sade presidenten i ett framträdande han sedan själv lade ut på Twitter.

– Och vet ni vad – ingen kommer att komma i närheten av att besegra mig (i nästa val) 2020, på grund av det vi har uträttat, tillade han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.