USA:s president Donald Trump säger att han skulle bli väldigt besviken på Nordkoreas diktator om uppgifterna om raket- och robotanläggningen i Tongchang-ri stämmer Foto: Leah Millis/Reuters/TT-Digital Globe/AP/TT

Trump om robotbasen: ”Skulle bli besviken”

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump säger att han skulle bli väldigt besviken om uppgifterna stämmer att Nordkorea byggt på robotbasen i Tongchang-ri. Det skulle i så fall gå emot överenskommelsen mellan Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-Ung angående landets kärnvapenprogram.
– Jag skulle bli väldigt besviken, säger Trump till reportrar i Vita huset, och tillägger att han tror att han inte kommer bli det.

Observationerna från Tongchang-ri kommer bara dagar efter att mötet mellan Kim Jong-Un och Donald Trump i Hanoi i Vietnam abrupt avslutades, utan någon ny överenskommelse om kärnvapennedrustning eller USA:s sanktioner mot landet.

– Det är rapport i ett väldigt tidigt skede. Det var vi som lämnade ut den. Men jag skulle bli väldigt, väldigt besviken på ordförande Kim (Jong-Un). Jag tror inte att jag kommer behöva bli det, men vi får se vad som händer.

I en intervju med tv-kanalen Fox Business varnar Trumps nationella säkerhetsrådgivare John Bolton för att nya sanktioner kan tillkomma om nordkoreanerna inte avvecklar kärnvapenprogrammet.

Byggt ut med tak och dörr

Amerikanska och sydkoreanska satellitbilder från robot- och raketbasen Tongchang-ri i Nordkorea visar hur ett tak och en dörr har byggts på anläggningen. Det är den första aktiviteten som observerats vid basen på drygt sju månader.

Det handlar om en välbalanserad markering från Nordkorea, som testar Vita husets tålamod utan att gå för långt, menar Niklas Swanström, Nordkoreaanalytiker och chef för Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik (ISDP).

– Det finns inga tecken på att Nordkorea kommer att utföra ett kärnvapentest i nuläget, vilket hade varit en enorm provokation. Det ligger heller inte i Nordkoreas intresse att få hela världssamfundet mot sig, säger han.

– Å andra sidan finns det inga tecken på att man avvecklar kärnvapenförmågan heller, vilket ju givetvis är oroväckande. Men jag är fortsatt försiktigt positiv.

En markering menar experter

Flera experter understryker att det är för tidigt att säga vad aktiviteterna tyder på. Uppskjutningsstationen Tongchang-ri, belägen intill Gula havet på Nordkoreas västkust, har nämligen två syften: Den används visserligen för att testa långdistansrobotar utrustade med kärnvapensstridsspetsar, men också för uppskjutningstester av satelliter inom Nordkoreas rymdprogram.

– Men internationellt likställs Nordkoreas rymdprogram med landets interkontinentala robotprogram, säger John Rydqvist, som är forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), till TT.

Att verksamheterna likställs beror på att den teknik som används för satellituppskjutningar till stor del används även vid tester av långdistansrobotar.

– Nordkorea har länge hävdat att de har lika mycket rätt som alla andra att ha aktivitet i rymden och att det inte har någonting med deras missilförmåga att göra, säger John Rydqvist, och fortsätter:

– Det här är en eskalering som inte är akut och som inte kommer att leda till någonting i närtid. Men det är viktigt att påpeka att världssamfundet samlat ser alla Nordkoreas uppskjutningar som missiltester och fördömer sådana prov.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Robottester i Nordkorea

Mer i ämnet