Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter om rättegången mot Donald Trump: ”Ganska tuffa ordväxlingar”. Foto: SVT & JABIN BOTSFORD/AFP/TT

Trump-rättegång inleds: ”Ödets ironi om han döms till fängelse nu”

Uppdaterad
Publicerad

Den första dagen är avklarad i rättegången mot expresident Donald Trump vid domstolen i New York. För första gången åtalas en expresident i USA för lagbrott.

Första dagen bestod av tuffa ordväxlingar mellan försvaret och åklagare om vilken bevisning som skulle få presenteras. Även det komplicerade urvalet av juryn inleddes.

– Man tog in 96 personer som var tilltänka till juryn men hälften sa att de inte kunde vara objektiva och gallrades bort, säger SVT:s korrespondent Stefan Åsberg.

USA-val 2024

Juryprocessen förväntas att ta mellan en och två veckor.

Trump: ”Angrepp på USA”

På plats inför rättegången kallade Trump den historiska rättsprocessen för ”politisk förföljelse” och ”ett angrepp på USA”.

– Ingen har sett något liknande, säger Trump, enligt CNN.

Trump står åtalad för att ha brutit mot bokförings- och valfinansieringslagar då han betalade 130 000 dollar till porrstjärnan Stormy Daniels några veckor innan presidentvalet 2016.

Anledningen ska ha varit att tysta Stormy Daniels som påstår att de haft en sexuell relation med varandra, något Trump förnekat. Men åtalet handlar om betalningen gjordes för att påverka valresultatet och om den bokfördes olagligt.

”Utmaning för åklagaren”

Pengarna betalades ut via Trumps före detta advokat Michael Cohen.

– Det är en stor utmaning för åklagaren att bevisa att Trump kände till att transaktionen gjordes. Även om åklagaren har Cohen som ett stjärnvittne, säger SVT:s korrespondent Stefan Åsberg.

Trump säger sig vara oskyldig

Trump, som sannolikt blir Republikanernas presidentkandidat i det amerikanska valet, har förklarat sig oskyldig och säger att rättegången är politiskt motiverad.

– Om han döms för ringa brott är en fängelsedom inte sannolik, men möjlig, säger Richard L Hasen, professor i juridik vid UCLA.

Kommer han att kunna tjäna som president om han döms?

– Det finns inget i konstitutionen som hindrar en brottsdömd från att inneha presidentämbetet.

Fyra brottsåtal

Rättegången blir den första från de fyra brottsåtal som väckts mot expresidenten och omfattar 34 åtalspunkter.

– Det här gäller relativt ringa brott jämfört med de övriga tre målen. Det vore ödets ironi om han dömdes till fängelse för det minst allvarliga brottet. Men det kan hända.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Om Trump döms för ringa brott är en fängelsedom inte sannolik, säger juridikprofessorn Richard L Hasen. Foto: Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet