Totalt har 320 säkerhetsklassade dokument beslagtagits, varav 25 dokument var märkta ”topphemliga” enligt det amerikanska justitiedepartementet. Foto: AP

Åklagare: Trump försökte gömma hemligstämplade dokument

Uppdaterad
Publicerad

Det amerikanska justitiedepartementet har offentliggjort en ny skrivelse om tillslaget i Donald Trumps bostad Mar-a-Lago i Florida. Den bekräftar att hemligstämplade dokument troligen gömdes under FBI:s husrannsakan i expresidentens bostad – och att försök gjordes för att hindra FBI:s personal. 

Under FBI:s razzia tidigare i augusti hindrades säkerhetstjänsten från att söka igenom en förvaringsbox och ”försök gjordes troligen för att förhindra regeringens utredning” under tillslaget. Det fastslår nu en ny skrivelse från justitiedepartementet.

Skrivelsen presenterar de starkaste bevisen hittills för att USA:s tidigare president Donald Trump medvetet ska ha försökt gömma hemligstämplat material.

Bilder visar hemligstämplade dokument

Den 8 augusti genomförde FBI en razzia mot ex-presidentens bostad där man hittade mer än 100 säkerhetsklassade dokument. Totalt har 320 hemlighetsstämplade dokument beslagtagits, varav över hundra av dessa beslagtogs i razzian.

I den nya skrivelsen bifogas en bild inifrån från Mar-a-Lago där några av de hemliga dokumenten ligger utspridda på ex-presidentens golv.

Felaktigt och ofullständigt narrativ 

Nu säger justitiedepartementet att Donald Trump och hans administration har försökt hävda ett “felaktigt och ofullständigt narrativ” som sitt försvar. Trump själv har begärt att högsta domstolen ska tillsätta en så kallad “special master” i utredningen.

En special master är en tredjeparts-advokat som tillsätts av domstol för att övervaka särskilda delar av ett domstolsfall. Om en sådan skulle tillsättas i utredningen skulle denna ha möjlighet att ta del av bevisningen och plocka bort det det beslagtagna materialet som omfattas av tystnadsplikt mellan klient och advokat.

Har undanhållit material från FBI 

Det senaste avslöjandet tros kunna stå i vägen för Donald Trumps möjlighet att få tillgång till en special master, då skrivelsen visar hur han misslyckats med att lämna tillbaka dussintals hemligstämplade dokument – även efter att hans advokat meddelat att allt material återlämnats. 

I anmälan skriver åklagaren att “regeringen presenterat bevis för att dokument från regeringen sannolikt gömts eller tagits bort från förråden” som ett försök att hindra regeringens utredning. 

“Skrivelsen inkluderar bevis som antyder att lådor som tidigare fanns i rummet inte återlämnats innan advokatens granskning,” skriver åklagaren.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När Donald Trump lämnade presidentämbetet i januari 2021 tog han med sig dokument till sitt residens i Florida. Foto: Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.