Jim Acosta ville inte lämna ifrån sig mikrofonen under presskonferensen. Foto: JONATHAN ERNST/REUTERS/TT

Trump skällde ut reporter: ”Hemsk människa”

Uppdaterad
Publicerad

Under den pressträff där Donald Trump kommenterade resultatet i mellanårsvalet gick presidenten till hårt angrepp mot CNN:s politikreporter Jim Acosta.

– Du är en oförskämd människa, sa presidenten.

Nu väljer Vita huset att porta Jim Acosta.

Efter att Donald Trump målat upp mellanårsvalet som en seger för Republikanerna öppnade han för frågor från reportrar på plats i Vita huset.

I samband med att CNN:s politikreporter Jim Acosta ställde frågor till Donald Trump om den migrantkaravan som är på väg till USA från Centralamerika, och om han tyckte att han avhumaniserat migranterna genom att kalla karavanen för en ”invasion”, ilsknade presidenten till.

Trump: ”En skam för CNN”

När Jim Acosta sedan inte gav ifrån sig mikrofonen, utan istället började fråga Donald Trump om Rysslandsutredningarna, sa presidenten:

– Sätt dig ner, när ni rapporterar fejkade nyheter är ni folkets fiende.

Trump kallade Jim Acosta för en ”hemsk människa” och ”en skam för CNN”.

När frågan sedan gick vidare till en annan reporter uttryckte denne stöd för Jim Acosta. Då svarade presidenten med att säga: ”Jag är inget stort fan av dig heller”.

Inte första gången

President Donald Trump har vid upprepade tillfällen hamnat i fejd med den amerikanska pressen, flera gånger med just CNN och reportern Jim Acosta. Redan vid Trumps första pressträff som president anklagade han tv-bolaget för att sprida ”fake news”.

– Er organisation är förfärlig, sa han till Jim Acosta då.

Han har även publicerat ett klipp på sin Twitter där han slår mot CNN:s logotyp.

Vita huset portar reportern

Nu är Jim Acosta inte längre välkommen till Vita huset och han har tvingats lämna ifrån sig sin pressackreditering.

”Efter dagens incident dras reporterns pressackreditering in tills vidare”, skriver Vita husets pressekreterare Sarah Huckabee Sanders på Twitter.

I ett videoklipp som Jim Acosta har publicerat på sitt Twitterkonto ser man hur han lämnar ifrån sig ackrediteringen till en Secret service-medarbetare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.