Haitiska invånare har haft skyddad status i USA sedan jordbävningen i Karibien 2010. Foto: AP/TT

Trump skickar hem 59.000 haitiska invånare

Uppdaterad
Publicerad

Trumpadministrationen kommer avsluta ett humanitärt program som har låtit runt 59.000 haitier bo och jobba i USA sedan den allvarliga jordbävningen 2010.

Haitiska invånare har haft skyddad status i USA sedan jordbävningen i Karibien 2010. Men nu anser USA:s utrikesdepartement att levnadsvillkoren på Haiti har förbättrats avsevärt. Därför måste alla haitier som haft tillfälliga uppehållstillstånd i USA lämna landet innan juli 2019.

Krafter i kongressen från både republikaner och demokrater har jobbat för att få Trump att förlänga det humanitära programmet med 18 månader. Även den haitiska regeringen med president Jovenel Moïse i spetsen har försökt få USA att ändra sig och hävdat att situationen på ön inte har förbättrats tillräckligt mycket för att kunna ta emot nästan 60.000 människor.

400.000 har tillstånd

I oktober avslutade USA en fredsbevarande insats i Haiti, ett av världens fattigaste länder. När insatsen var som störst ingick över 10.000 soldater.

Omkring 400.000 människor från nio länder som härjats av naturkatastrofer och krig har tillfälliga tillstånd för att stanna i USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.