Trump sparkar sin försvarsminister

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump sparkar sin försvarsminister som tvingas lämna posten med omedelbar verkan.

”Mark Esper har sagts upp. Jag tackar honom för hans insatser”, skriver den avgående presidenten kort på Twitter.

Trots att den amerikanske presidenten med största sannolikhet bara har månader kvar på posten valde han under måndagen att göra en ministerrockad.  

Försvarsminister Mark Esper tvingas gå med omedelbar verkan och Christopher T. Miller, chef över USA:s nationella anti-terrororgan, tar över som tillförordnad på posten.

Presidentvalet i USA 2020

Inte helt oväntat

Att Mark Esper får sparken är inte helt oväntat, rapporterar flera amerikanska medier. I juni motsatte sig Esper öppet Trumps önskan att sätta in tjänstgörande militär i samband med de demonstrationer som följde en rad dödliga polisingripanden mot afroamerikaner. Något som ska ha väckt ilska i Trumplägret.

Enligt källor nära den nu avskedade försvarsministern ska han under flera månader ha haft ett avskedsbrev redo till hands för att snabbt kunna lämna med värdighet, rapporter NBC.

I en intervju med tidningen Military Times säger Mark Esper att han trots avskedet är stolt över det arbete han utfört under sin tid på posten.

Esper, som av kritiker fått det föga smickrande ”Yesper” (ungefär ja-sägare) slår också tillbaka mot anklagelserna om att han inte ska ha stått upp för sina egna åsikter.

– Min frustration är att jag sitter här och tänker. Hm, 18 ministrar. Vem gjorde motstånd mer än någon annan? Nämn en annan minister som gjorde motstånd, säger han till tidningen.

Insats mot Iran

Trots att Donald Trump med största sannolikhet bara har månader kvar vid makten kan utnämnandet av Christopher Miller få konsekvenser för amerikansk utrikespolitik, skriver New York Times.

Källor inom försvarsdepartementet har antytt att Donald Trump kan komma att inleda någon form av insats, öppen eller hemlig, mot Iran under sina sista dagar vid makten.

Den nu tillträdande Miller har varit en av de drivande aktörerna bakom Trumps hårda sanktioner mot Iran och den shiitiska milisen Hizbollah som bedöms stå Iran nära, skriver tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet