Rudy Giuliani, rådgivare till president Trump, pratade om valfusk i Pennsylvania. Något som Pennsylvanias guvernör reagerade starkt på. Foto: TT

Trump stämmer flera delstater – vill granska räknade röster

Uppdaterad
Publicerad

Trumpkampanjen har lämnat in stämningsansökningar för att försöka stoppa rösträkningen i Georgia, Michigan och Pennsylvania. Motiveringen är att man vill ha bättre insyn för sina observatörer.

Trumpkampanjen kräver nu att rösträkningen i delstaterna stoppas tillfälligt så att deras valobservatörer får möjlighet att granska de röstsedlar som redan registrerats, rapporterar AP.

– Vi skulle få observera men har motarbetats av den demokratkorrupta valapparaten. Att få observera betyder att få titta, men ingen har fått titta, säger Rudy Giuliani som är Trumps juridiska ombud.

Presidentvalet i USA 2020

– Vad vi vet kan Joe Biden ha röstat 5 000 gånger på sig själv, rösterna kan vara från Kanada eller så kan döda ha röstat, fortsätter han.

Marginell ledning

Flera medier har pekat ut Joe Biden som vinnare i delstaten Michigan men de övriga delstaterna väntar fortfarande på ett resultat. I Georgia ledde Donald Trump över utmanaren Joe Biden med mindre än en procentenhet vid 02.30-tiden natten mot torsdagen, svensk tid, skriver TT.

Distriktet Fulton County i Georgia har fortfarande röster kvar att räkna och där har en övervägande majoritet röstat för Biden. Trots stämningsansökan har distriktet meddelat att de fortsätter räkningen under natten.

”Räkningen kommer fortsätta”

Även i Pennsylvania har Trump ett krympande övertag. Delstatens justitieminister, demokraten Josh Shapiro, säger i en intervju med CNN att det inte finns några indikationer på valfusk och att stämningsansökan är mer av ett politiskt dokument än ett juridiskt.

– Det är en transparent process. Det finns observatörer som observerar rösträkningen, och räkningen kommer att fortsätta, säger han.

Trumps kampanjchef Bill Stepien har under onsdagskvällen krävt att rösterna i Wisconsin ska räknas om. Prognoserna säger att marginalen blir mindre än en procentenhet mellan de två kandidaterna, vilket krävs för att kunna kräva omräkning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet