Experten svara på tre frågor om vad som nu kan hända i det i det amerikanska valet. Foto: SVT

Experterna: Så går processen vidare om valresultatet ifrågasätts

Uppdaterad
Publicerad

Joe Biden har utropats som segrare i presidentvalet i USA. Samtidigt meddelar Trumpkampanjen att de tar strid mot valresultaten i flera stater. Vad händer nu? Experterna Henrik Ekengren Oscarsson och Dag Blanck reder ut.

Trumps kampanjchef Bill Stepien uppger att de kommer att kräva att rösterna i Wisconsin räknas om.

Samtidigt har Trumpkampanjen försökt stoppa rösträkningarna i Michigan samt Pennsylvania. Motiveringen är att Trumpkampanjen vill ha bättre insyn med sina observationer.

Presidentvalet i USA 2020

– Att observera betyder att få titta, men ingen har fått titta, säger Rudy Giuliani, juridiskt ombud för Trump på en pressträff i Philadelphia.

I Pennsylvania kom ett beslut i torsdags som ska garantera att republikanska observatörer kan närvara. Rösträkningen pausas inte.

Steg ett: Delstatliga domstolar

Prognoserna säger att marginalen i Wisconsin blir mindre än en procentenhet mellan de två kandidaterna.

– Det betyder att den förlorande kandidaten kan begära omräkning av rösterna. Men det kan inte göras förrän efter 1 december, då valresultatet från Wisconsin blir officiellt, säger Henrik Ekengren Oscarsson, valforskare och professor i statsvetenskap.

Vad gäller stämningsansökan om att stoppa rösträkningen i Michigan på grund av bristfällig insyn avslogs den under torsdagen av domare Cynthia Stephens i Michigan.

Sedan: Den federala ”Högsta domstolen”

Först efter att de olika klagomålen hanterats av delstatliga domstolar kan den nationella och federala Högsta domstolen hantera ärendena. Trump har i sin retorik under onsdagen hotat att gå direkt till Högsta domstolen.

– Det är svårt att veta vad han menar, för det är inte möjligt på en gång, säger Dag Blanck.

– De gjorde en stämningsansökan i Michigan och det är delstaterna som sköter vallagarna. Vill han ifrågasätta valresultatet måste han göra det i delstaten, säger Blanck.

Deadline: 14 december

Folkets val resulterar i att de så kallade elektorerna utses och som i sin tur utser presidenten. Den 14 december ska elektorerna från de olika delstaterna rösta fram presidenten.

– De ska träffas då och de måste finnas på plats, säger Dag Blanck.

Om de inte gör det?

– Då inträder en mycket oklar situation. Man kommer göra allt för att det ska hända och det var en av anledningarna till att Högsta domstolen stoppade räkningen i Florida 2000.

Andra scenarier: ”Livlig fantasi”

Henrik Ekengren Oscarsson utesluter inte att det kan komma att hända andra saker i den fortsatta rösträkningen.

– Folk har ju livlig fantasi så det kan hända vad som helst. Men förhoppningsvis är ett tydligt valresultat inte långt borta. På fredag tror jag att vi kommer ha en bra bild av vem som faktiskt har vunnit, säger Ekengren Oscarsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet