Donald Trump, utanför Vita huset. Foto: AP Photo/Alex Brandon

Trump stoppar stöd till WHO

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump meddelar vid ett tal att han instruerat sin regering att, åtminstone tillfälligtvis, stoppa stödet till Världshälsoorganisationen WHO.

– WHO måste hållas ansvarigt, säger Trump.

– En granskning ska genomföras för att utvärdera Världshälsoorganisationens roll i att allvarligt felhantera och dölja spridningen av coronaviruset, säger Trump.

Trump säger att han har stora tveksamheter kring om USA:s pengar använts på bästa möjliga sätt inom FN-organet och påstår att om WHO hade skickat experter till Kina så hade coronavirusutbrottet kunnat stävjas.

Coronapandemin

Största givare

USA är WHO:s största givare, med omkring 400 miljoner dollar förra året.

– Med utbrottet av covid-19-pandemin så har vi en djup oro om USA:s generositet har använts på bästa möjliga sätt. Sanningen är att WHO misslyckades med att samla in, utvärdera och dela information i god tid på ett transparent sätt, säger Trump.

Enligt presidenten så bidrog WHO:s motstånd mot reserestriktioner mot Kina till att pandemin fick spridning.

– Det är oerhört olyckligt, att USA drar sig ur kommer att påverka arbetet. Att backa ur i det här läget är inte alls bra, säger statsepidemiologen Anders Tegnell i P1-morgon.

Pekar ut syndabock

Trump har fått kritik på hemmaplan för att inledningsvis inte ha tagit pandemin på allvar. Attacken mot WHO ses av en del som ett sätt att peka ut en annan syndabock, samtidigt som han lyfter fram sina egna insatser för att begränsa spridningen av coronaviruset.

Presskonferensen visade inledningsvis upp en något mer nedtonad president än gårdagens presskonferens. Nu tillät sig Trump till och med att visa ett uns av sårbarhet.

– Den läskigaste dagen i mitt liv var för en månad sedan när jag efter en lång dag av möten fick höra från min grupp att vi skulle behöva 140 000 respiratorer, som vi hade brist på, sade presidenten, innan han gjorde en lång utläggning om de insatser som gjorts för att få fram utrustningen.

Backade om makt

Trump backade också delvis från sina påståenden om att presidentens befogenhet är total, genom att säga att det är upp till respektive guvernör att fatta beslut om när självkarantänen kan släppas.

– Det finns många delstater som är i en jättebra situation, de skulle kunna öppna nu, säger han men påpekar att för andra kan det ta betydligt längre tid.

Presidenten säger att han kommer att prata med alla guvernörerna inom en dag eller två.

– Hälsa och liv är nummer ett.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet