Foto: TT

Trump tackade Sverige för hjälp med Otto Warmbier

Publicerad

Under ett möte mellan Donald Trump och Stefan Löfven på tisdagen tackade Trump Sverige för hjälpen med att få den fängslade amerikanska studenten Otto Warmbier fri.

Otto Warmbier fängslades i Pyongyang 2016, anklagad för att ha stulit en propagandaflagga. Han var då på en resa i landet.

Samma år dömdes Warmbier till 15 års fängelse i Nordkorea, men blev släppt i juni 2017. Då var han i koma och dog bara några dagar efter att ha kommit tillbaka till USA.

Nordkorea har nekat att man behandlat honom illa, och hävdat att hans tillstånd berodde på att han drabbats av sjukdomen botulism, vilket tillbakavisats av amerikanska läkare.

Skyddsmakt åt USA

Det amerikanska utrikesdepartementet har en gång tidigare tackat Sverige för hjälpen med Otto Warmbier, och under en presskonferens tillsammans med Sveriges statsminister Stefan Löfven på tisdagen tog Trump upp det ännu en gång.

– Jag vill tacka Sverige för att ha företrätt amerikaner fängslade i Nordkorea och jag vill speciellt tacka den svenska regeringen för att ha varit med och säkrat frisläppandet av den amerikanska studenten Otto Warmbier, en hemsk, tragisk händelse, sa Donald Trump.

Sverige är skyddsmakt åt USA i Nordkorea – det vill säga tillvaratar USA:s intressen på plats – och har besökt flera amerikanska fångar i landet.

I Nordkorea sitter fortfarande flera amerikanska medborgare fängslade. Ett förbud för amerikaner att resa till landet träder i kraft den 1 september på grund av risken att bli kvarhållen i diktaturen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.