Donald och Melania Trump tillsammans med Theresa och Philip May inför middagen på Blenheim Palace under torsdagskvällen. Ungefär samtidigt publicerades intervjun i The Sun. Foto: Geoff Pugh/TT

Trump till brittisk tabloid: Mays brexit-plan kan döda USA-avtal

Uppdaterad
Publicerad

Medan Donald Trump åt middag med Theresa May på torsdagskvällen kom nästa överraskning under presidentens Europa-resa. Den brittiska tabloiden The Sun publicerade en exklusiv intervju med Trump där han sågar planerna på en mjuk brexit – och hyllar Boris Johnson.
– Om överenskommelsen blir på det viset, kommer vi att ha att göra med EU i stället för med Storbritannien, så det kommer troligen att döda avtalet, säger han till tidningen.

Den brittiska tabloiden The Sun anses generellt ha låg trovärdighet. Det hör inte till vanligheterna att de får stora exklusiva intervjuer med amerikanska presidenter. Men innan Trump tog planet från Bryssel till London under torsdagen ska han ha suttit ner med tidningen för en längre intervju. Intervjun finns publicerad i form av ljudklipp på nyhetsajten.

”Hon gjorde tvärtom”

I intervjun sågar Donald Trump den brittiska premiärministerns plan på ett mjukare brexit – där Storbritannien kan bli kvar som en del av EU:s inre marknad.

– Jag gav Theresa, som jag gillar, min syn på vad hon skulle göra och hur hon skulle förhandla. Men hon gjorde inte så. Jag skulle snarare säga att hon gjorde tvärtom, säger han till tidningen.

”Inte vad folk röstade på”

Planen på ett mjukare brexit kan nu påverka möjligheterna för ett frihandelsavtal mellan Storbritannien och USA, menar han.

– Det avtal hon går för är inte det avtal som folket röstade på. Det är är något helt annat än det folket röstade på, säger han.

Han fortsätter:

– Det kommer definitivt att påverka frihandelsavtalet med USA, tyvärr på ett negativt sätt.

– Om överenskommelsen blir på det viset, kommer vi att ha att göra med EU i stället för med Storbritannien, så det kommer troligen att döda avtalet, säger han till tidningen.

”Johnson skulle bli en fantastisk premiärminister”

Samtidigt passade Donald Trump på att hylla den tidigare utrikesministern Boris Johnson, som nyligen avgick i protest mot Theresa Mays brexit-planer.

– Det var sorgligt att han lämnade regeringen. Jag hoppas att han kommer tillbaka någon gång för jag tycker att han är en fantastisk representant för ert land, säger han.

– Jag ställer dem inte mot varandra. Jag säger bara att jag tycker att han skulle bli en fantastisk premiärminister. Jag tycker han har vad som krävs och jag tycker att han har rätt attityd.

Under fredagen ska Donald Trump och premiärminister Theresa May träffas för ett möte. Det oklart exakt vad de kommer diskutera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer