Sveriges fd utrikesminister Carl Bildt och USA:s president Donald Trump. Foto: TT

Bildt om Trump: ”Ingen vuxen tillsyn i Vita huset”

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president gick till Twitter-mothugg mot sin utrikesminister Rex Tillersons uttalanden i Peking kring Nordkorea.

”Hur länge kan detta pågå?” twittrar Sveriges före detta utrikesminister Carl Bildt.

Rex Tillerson befann sig under lördagen i Peking i syfte att möta Kinas president Xi Jinping, diskutera Nordkorea och handel samt förbereda inför president Trumps stundande statsbesök i november.

Efter att ha träffat president Xi uttalade sig Tillerson om de hätska tongångarna mellan Washington och Pyongyang.

USA-val 2016

– Det som nu behövs mest akut är att lugna ned situationen. Den är lite överhettad just nu, och jag tror att alla skulle uppskatta om den lugnade sig. Det skulle helt klart hjälpa om Nordkorea slutade avfyra robotar, det skulle lugna ned läget avsevärt, sade Tillerson till reportrar.

”Han slösar sin tid”

Nu kritiserar president Trump utrikesministerns uttalanden på Twitter.

”Jag sade åt Rex Tillerson, vår underbare utrikesminister, att han slösar sin tid med sina försök att förhandla med Lille Raketmannen (Kim Jong-Un, reds.anm.). Spara på krafterna, Rex, vi gör det som måste göras”, skrev han vid 16:30 svensk tid.

Foto: Skärmdump Twitter

”Den vuxna tillsynen har misslyckats”

Sveriges före detta utrikesminister Carl Bildt kritiserar Trumps utspel, även han på Twitter.

”President Trump gav utrikesminister Tillerson en spektakulär känga efter viktiga Pekingsamtal. Hur länge kan detta pågå?” skriver Bildt, och fortsätter:

”Det ser ut som att den vuxna tillsynen i Vita huset har misslyckats igen. Objektet befinner sig på en golfklubb. Fritt fram att sparka.”

Foto: Skärmdump Twitter

Endast till för att frige amerikaner

Ett annat uttalande från Tillerson under Peking-besöket rörde amerikansk-nordkoreansk kommunikation, som utrikesministern menar pågår via öppna kanaler:

– Vi har ett antal, tre, öppna kommunikationsvägar till Pyongyang.

På söndagen tonades detta ned av en högt uppsatt amerikansk myndighetsföreträdare, som enligt nyhetsbyrån Reuters tillstår att dessa kanaler enbart används i syfte att frige tillfångatagna amerikaner i Nordkorea.

Samma myndighetskälla ombads att klargöra söndagens tweets från president Trump, och meddelade att presidenten på grund av Pyongyangs provokationer inte anser att tiden är inne för förhandlingar med Nordkorea.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet