En domstol i New York har beslutat att den amerikanska presidenten Donald Trump måste lämna in sina åtta senaste deklarationer. Foto: TT

Trump tvingas lämna över deklarationerna

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen beslutade en domstol i New York att USA:s president Donald Trump är tvungen att lämna över deklarationerna för både honom själv samt hans företag för de senaste åtta åren.

Trumps advokater anser att sittande presidenter inte kan bli föremål för brottsutredningar, något som domstolen inte godtog. Men domen har överklagats vilket kommer att förlänga processen ytterligare.

Deklarationerna utgör en del av den utredning om huruvida Trump eller någon i hans familj varit delaktig i betalningar till porraktrisen Stephanie Clifford, även känd som Stormy Daniels, för att hålla tyst om påstådda affärer med Trump.

Trumps förre advokat Michael Cohen dömdes 2018 till tre års fängelse för att under valrörelsen 2016 ha betalat kvinnor, bland andra Clifford.

Åklagarna försöker utreda om Trumps bolag har bokfört utbetalningarna som juridiska utgifter.

Trump har twittrat

Presidenten skriver i ett uttalande på Twitter att något sådant här aldrig har hänt en president tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.